ŠTA JE ZAPRAVO BIO CILJ NAPADA NA KOSOVU? Evo Šta Kaže SRPSKI ANALITIČAR, “Tamo Su Već Pripremili Rovove”

author
4 minutes, 57 seconds Read

“Mapa terorističkog napada svakim danom sve je jasnija: Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a ovi preko svog potpredsjednika Radoičića, poduzeli su terorističke akcije protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo pokušavajući da destabiliziraju našu Republiku”, zaključio je Svečlja , koji je kasnije priopćio i da je “u međuvremenu potvrđeno da je jedan od ubijenih Bojan Mijailović, tjelohranitelj srpskog šefa BIA-e (Bezbednosno-informativne agencije) Aleksandra Vulina” kad je bio u posjetu Kosovu 2013.

Po Svečljinim riječima, “ova grupa je došla iz Srbije, obučavani su u Srbiji, financirala ih je i opremala srpska vojska i njena policija”, a Radoičić se prema njihovim obavještajnim saznanjima oporavlja od ranjavanja u Glavnoj vojnoj bolnici u Beogradu. Vučić je negirao da je Radoičić ranjen, ali je priznao da je u (centralnoj) Srbiji, uvjeravajući javnost da će biti ispitan. Kosovska policija je u međuvremenu izvela pretres zgrade u kojoj su Radoičićev stan i restoran u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici te zaplijenila dva luksuzna automobila.

Radoičić se na kraju i sam oglasio – doduše, pisanom izjavom koju je pročitao njegov odvjetnik, tako da i dalje ne znamo leži li zaista ranjen u vojnoj bolnici, kako tvrde iz Prištine. Radoičić u izjavi tvrdi da je “osobno izvršio sve logističke pripreme za obranu srpskog naroda od okupatora”, ali da “o tome nije obavijestio nikoga iz srbijanskih vlasti ili lokalnih struktura” niti od njih “dobio bilo kakvu pomoć, jer smo tada već imali razmimoilaženja”. Što se stradalog kosovskog policajca tiče, njegov je odvjetnik kazao da je “poginuo od eksplozije koja nije bila namijenjena njemu ili bilo kome drugom”, a ne od metka, kako su glasili prvi izvještaji.

Ko je imao više koristi od ovog napada?

Vučić je pak za RTS argumentirao da Priština ima više koristi od ovakve eskalacije nego Beograd: “U našem odnosu s Amerikom ovo nam nije trebalo, Kurtiju jest. Kosovo je na najprljaviji mogući način iskoristilo da pridobije podršku SAD-a u ovoj situaciji.”

Pet dana je prošlo od smrtonosnog obračuna srpskih militanata i kosovske policije u manastiru Banjska na sjeveru Kosova. Beograd i Priština svaljuju krivnju jedni na druge, ali ključna pitanja o organizatorima i nalogodavcima dalje su neodgovorena, iako je Milan Radoičić iz kosovske Srpske liste u međuvremenu preuzeo odgovornost. Slučaj je za N1 rasvijetlio iskusni srpski analitičar Dušan Janjić.

Pet dana je prošlo od vjerojatno najtežeg sukoba koji je izbio na Kosovu od njegovog proglašenja samostalnosti 2008. Četvero ljudi je ubijeno, najmanje trojica srpskih napadača s Kosova i jedan kosovski, odnosno albanski policajac. Još je nekoliko policajaca i militanata ranjeno u oružanom sukobu koji je izbio u selu Banjska na većinski srpskom sjeveru Kosova između dobro naoružane, ali malobrojne srpske paravojne skupine koja je postavila barikade i kosovske policije koja je naletjela na njihovu zasjedu, ali ih ubrzo nakon toga okružila i nadvladala. Policija je uhitila osam napadača i njihovih navodnih pomagača, ali većina je uspjela pobjeći.

Ubrzo nakon fatalne razmjene vatre uslijedila je razmjena krivnje između Beograda i Prištine, ali i nizanje pitanja na koja i dalje nema jasnih odgovora. Dok su kosovske vlasti proglasile srpske gerilce teroristima, u Srbiji i Republici Srpskoj u BiH je proglašen dan žalosti, a u srpskim općinama na Kosovu tri dana žalosti.

Vučić je u intervjuu za Radioteleviziju Srbije u srijedu izjavio da za njega trojica srpskih napadača koje je kosovska policija ubila u oružanom obračunu “nisu teroristi”, već “obiteljski ljudi”.

“Bez obzira na to što albanski policajac, po slovu zakona i Briselskom sporazumu od prije 11 godina, nema što tražiti na sjeveru, nema opravdanja (za ubojstvo) i za to će naši organi poduzeti odgovarajuće korake,” rekao je Vučić za RTS, naglasivši da su svi nastradali “obiteljski ljudi”.

Milan Radoičić preuzeo odgovornost, negira da je Beograd umiješan

Pokušao je opravdati njihovu paravojnu akciju navodeći da je kosovskim Srbima “dozlogrdio teror Albina Kurtija” i prištinskih vlasti i da je “narod na rubu ustanka”. Uz ogradu da je “ubojstvo albanskog policajca za svaku osudu”, konstatirao je da on “po slovu zakona i Briselskom sporazumu od prije 11 godina, nema što tražiti na sjeveru” i prkosno poručio da “Srbi neće sjesti u traktor” te da “neće biti kolone kao iz Gorskog Karabaha, iako to svi očekuju i tome se nadaju”.

No prema tvrdnjama kosovskih vlasti i snimki koje su objavili kao dokaz – uključujući one iz policijskog drona koji je snimio srpske militante koji su se sklonili u manastir Banjska pred kosovskom policijom – ti su napadači imali opremu i čitav arsenal lakog i teškog oružja, uključujući eksploziv, minobacače, ručne raketne bacače, veći broj terenaca i nekoliko oklopnih transportera, a navodno ih je vodio Milan Radoičić.

Kosovski ministar unutarnjih poslova Dželjalj Svečlja predstavio je snimku iz drona na kojoj se navodno vidi Radoičić kao dokaz umiješanosti Beograda, budući da je riječ o kontroverznom potpredsjedniku Srpske liste, vodeće stranke kosovskih Srba i sestrinske partije vladajuće srbijanske Srpske napredne stranke. Radoičić se, zajedno sa svojim tvrtkama, nalazi o na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije zbog sumnje na upletenost u međunarodni kriminal.

Osim za gospodarski kriminal, u Srbiji je osumnjičen i za povezanost s ubojstvom srpsko-kosovskog političara Olivera Ivanovića, ali je u ožujku 2021. godine uhidbeni nalog povučen bez službenog objašnjenja, piše Nova.rs koja ga opisuje kao “neformalnog gospodara sjevera Kosova”. Vučić ga je, s druge strane, javno hvalio kao “čovjeka broj jedan za obranu Sjeverne Mitrovice u smislu zaštite našeg naroda”.

 

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *