OVO JE ŽENA KOJA JE NASTRADALA U AUTOBUSU SMRTI KOD VENECIJE: Velika tuga, bila u 6 mjesecu trudnoće, krenula na medeni mjesec, SUPRUG SE I DALJE BORI ZA ŽIVOT

author
1 minute, 42 seconds Read

Mladi bračni par iz Splita nalazio se u autobusu koji je sletio sa nadvožnjaka kod Venecije. Antonela Perković je nastradala, a Marko Baković je teško povrijeđen, ali je njegovo trenutno stanje stabilno, potvrdili su za 24sata iz vlade Hrvatske. Hrvatski mediji navode da su se Antonela i Marko vjenčali se prije dvadesetak dana i da su Veneciju izabrali kao odredište za svoj medeni mjesec. Indeks nezvanično navodi da je Antonela bila u šestom mjesecu trudnoće. Marko se trenutno nalazi na intenzivnoj njezi u bolnici u Venetu. Teška saobraćajna nesreća, podsjetimo, dogodila se u utorak u 19.45 u naselju Mestre na samo devet kilometara od centra Venecije. Autobus s turistima udario je u zaštitnu ogradu na nadvožnjaku nakon čega se prevrnuo i pao sa nadvožnjaka visokog 10-ak metara na krov. Do sada je identiikovano osam od 21 žrtve među putnicima autobusa. Sedam žrtava su žene dok je osma dječak od godinu i po. Većina su mladi ljudi.

Počeci grada koji se rasprostire na 117 otoka i otočića koje pješčani sprud, Lido, štiti u laguni počinju u 5. stoljeću. Tada su od Huna progonjeni stanovnici Akvileje pobjegli na neke od tih močvarnih otoka. U tom skloništu začelo se vojvodstvo s duždem na čelu (697.) i napokon se tu rodila trgovačka metropola, svetome Marku jer su kosti apostola donijeli iz Aleksandrije, koja je zavladala Jadranskim, a kasnije i Sredozemnim morem. Carigrad je osvojio i opljačkao 1204. god. dužd Enrico Dandolo uz veliku pomoć križarskih postrojbi.

U 15. stoljeću bila je Venecija s više od 200,000 stanovnika središte svjetske trgovine i najveći lučki grad na svijetu. U to je vrijeme dosegla svoj vrhunac. Raskošne građevine koje su podsjećale na orijentalne uzore, postajale su sve raskošnije. Nicale su nove palače, bogato opremljene od umjetnika kao što su bili Tintoretto, Veronese, Tizian i Giorgione. To je grad sa 150 kanala i četiri stotine mostova.

 

 

pixelProč

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *