SIN POSLANIKA UHAPŠEN ZBOG UBISTVA INSPEKTORA: Postoje dvije verzije zločina, isplivali detalji mračne prošlosti privedenog mladića

author
2 minutes, 57 seconds Read

U protekloj noći je u Bijeljini hicem iz pištolja ubijen policijski inspektor Nenad Marković, a za sada su uhapšene četiri osobe koje se dovode u vezu sa ubistvom. Među njima je i Nikola Kokanović koji je i ranije osuđivan za više krivičnih djela, piše klix.ba.Nikola Kokanović je sin poslanika u NSRS-u i lice koje i ranije nalazimo u policijskim dosjeima.Kokanović i Marković prema nezvaničnim informacijama, navodno nisu bili u sukobu, a prema dosad dostupnim informacijama, u Markovića je pucano u trenutku kada je izlazio iz kluba.Prema nezvaničnim informacijama prije ubistva došlo je do verbalne rasprave. Prema jednoj verziji događaja, Kokanoviću nije bilo dopušteno da uđe u objekat, a prema drugoj verziji do prepirke je došlo unutar objekta.

Kokanović je osoba koja se i ranije nailazila u sukobu sa zakonom te je tako već krivično gonjen i procesuiran. Naime, on je krajem prošle godine osuđen na dvije godine zatvora.Kokanović, inače iz Brčkog, osuđen je na dvije godine i dva mjeseca zatvora jer je podstrekivao druge osobe na izazivanje opće opasnosti podmetanjem požara i eksplozije u tom gradu. Između ostalog on je podstrekivao na podmetanje požara na autu lokalnog političara.”Kokanović je optužen da je najprije podstrekao Nedeljka Trifkovića da, za novac, podmetne požar na automobilu zastupnika u Skupštini Distrikta Uroša Vojnovića. Kako se navodi u optužnici on je Trifkovića, pošto je pristao, odvezao do kuće oštećenog pokazavši mu vozilo koje će zapaliti. Trifković je zatim 29. maja oko dva sata, držeći u ruci plastičnu flašu napunjenu benzinom prišao vozilu koje je bilo parkirano na trotoaru ispred dvorišta porodične kuće Vojnovića, a zatim posipanjem te zapaljive tečnosti i otvorenim plamenom izazvao požar koji je potpuno uništio Vojnovićev automobil”, navedeno je tada iz tužilaštva u Brčkom.

Navodio maloljetnu osobu na podmetanje požaraUz to, kako su naveli, Kokanović je optužen i za podstrekivanje na izazivanje opće opasnosti izazivanjem požara na automobilu Milenka Perendije, koji je putem maloljetnog N.M. podmetnut 15. jula, ali i bacanjem eksplozivne naprave na ugostiteljski objekat Dos Manos, u naselju Kolobara, 17. augusta 2021. godine.”Deset dana kasnije, Kokanović je uhapšen i odmah pritvoren, a po okončanju proširene istrage, on je pred Osnovnim sudom optužen za krivično djelo izazivanje opće opasnosti, u podstrekivanju. Njemu je istom optužnicom stavljeno na teret i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija jer je neovlašteno nabavio i držao ručnu bombu M 52, koju je N. M. po njegovim uputama aktivirao i bacio na Dos Manos”, dodali su iz tužilaštva.

Tokom suđenja pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, Kokanoviću su dokazane optužbe za podstrekivanje na izazivanje opće opasnosti paljevinom automobila Vojnovića i bacanjem bombe na Dos Manos, kao i optužbe koje se odnose na nedozvoljeno držanje eksplozivnih materija. Stoga je za ova krivična djela nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i dva mjeseca.S druge strane, Kokanović je oslobođen od optužbe za podstrekivanje na izazivanje opće opasnosti podmetanjem požara na automobilu Milenka Perendije. Kao i Tužilaštvo distrikta Brčko, on presudu može pobijati žalbom, nakon dostavljanja njenog pisanog otpravka.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *