Dušan Janjić: Srbi i dalje vjeruju u Ćosićevu izmišljotinu da su pobjeđivali u ratovima, historija je potpuno drugačija

author
1 minute, 46 seconds Read

Dušan Janjić, politički analitičar i direktor Centra za etničke odnose u Srbiji, kazao je za N1 da su NATO i SAD trenutno “jedini garanti održavanja kakvog, takvog mira i da se ne širi sukob iz Ukrajine”. On je kazao kako je raspoređivanje novih alijansinih trupa na Kosovu “apsolutno važna odluka” i “prava mjera”. Janjić je podsjetio kako su mjere na Balkanu počele da se poduzimaju prvo u Bosni i Hercegovini, odmah poslije zaključaka Vijeća sigurnosti UN-a da bi sukob na Balkanu mogao eskalirati u BiH.

Za početak, kako komentarišete istup vojnog vrha Srbije koji je odbacio umješanost u napad u Banjskoj na Kosovu?

Sigurno je da vojska nije napala, da je planirala napad to bi bilo suludo. Dobro je što je danas bila konferencija na kojoj je rečeno da nije bilo namjere.

Ministar odbrane Srbije kaže da je na Vučićevu naredbu vojska spremna ući na Kosovo? Je li to svojevrsna prijetnja ratom?

Ovdje se ima namjera da onom drugom, dakle Kurtiju i poltičkom vodstvu Kosova, kaže da se ne odustaje. Također, postoji i druga namjera da se smire radikalni u Srbiji, pogotovo oni koji vjeruju u narativ da je Kurti krivac za sva zla svijeta. Predsjednik države i ministar odbrane ne bi trebali podilaziti javnom radikalnom mnjenju. U Banjskoj je propala njihova politika, tamo su njihovi bliski “rodoljubi” ubili njihovu politiku prema Kosovu.

Kosovska ministrica odbrane danas je kazala da je ponašanje Srbije podsjeća na Rusiju uoči invazije na Ukrajinu?

To je taj Kurtijev narativ da imamo malog Putina u Beogradu i da će sve ponoviti kao Putin i Ukrajini. Taj narativ slabije prolazi na Kosovu, jer tamo ima jak otpor opozicije, za razliku od Vučićevog narativa u Srbiji. Ovo je borba za vojnu i policijsku kontrolu teritorije, njih ne interesuje narod. Ovo što je rekla ministrica je očekivano, jer zašto bi se ona odrekla tog svog narativa kad se ni ministar odbrane Srbije ne odriče svog.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *