“Ubijeni Srbi nisu heroji i mučenici, prestanite ih tako zvati”

author
1 minute, 18 seconds Read

Bivši portparol NATO-a u rijeme rata na Kosovu Jamie Shea rekao je da se napadači u Banjskoj ne mogu smatrati mučenicima jer su, kako kaže, bili tu da prave probleme. Shea je izrazio žaljenje zbog ubijenog kosovskog policajca Afrima Bunjakua, dok je na pitanje kako komentariše tugu i žal u Srbiji za ubijenim napadačima odgovorio da to nije razumno ponašanje.

“Prije svega, moramo jasno dati do znanja da ovo nije razumno ponašanje. Ovi ljudi nisu mučenici, oni se ne bore za bilo koji opravdani cilj. Ne. Oni su bili tu da ubijaju ljude, oni su bili tu da izazivaju nerede. Ideja nazivati ih mučenicima ili herojima je pogrešno. Ovakva retorika je posljednje što nam treba. Ali ono što sam primijetio je da kada je američki državni sekretar Blinken pozvao predsjednika Vučića, ovaj je obećao da će se situacija smiriti. Da vidimo da li će se ova situacija smiriti i da li se ova smiješna i nepotrebna retorika mora ugasiti ili ne”, rekao je Shea u intervjuu za Euronews Albania.

Dana 24. septembra u Banjskoj kod Zvečana ubijen je policajac Afrim Bunjaku od srpske oružane grupe. U naknadnoj akciji, u sukobu policije i te grupe, ubijena su tri napadača. Zbog ovog slučaja uhapšeno je osam osoba, od kojih su četiri puštene. Odgovornost za napad u petak je preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsjednik Srpske liste, najveće stranke Srba na Kosovu. U akciji je zarobljen arsenal oružja.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *