Smrtonosna ‘zombi’ droga stigla u region: Zabilježena prva predoziranja, nadležni upozoravaju

author
1 minute, 47 seconds Read

Smatraju ga najsmrtonosnijom drogom jer i najmanje količine su opasne. Riječ je o sintetskom opiodu, a fentanil je 50 puta jači od heroina. “Vidjeli ste zadnji slučaj i postoji sumnja da je posljedica konzumiranja te vrste droge, mi još nismo zaplijenili tu vrstu droge, ali ne trebamo bježati od toga u skoro vrijeme da imamo zaplijene i te vrste droge”, poručio je Nikola Milina, glavni ravnatelj policije. Narko tržište u ostatku svijeta preplavljeno je fentanilom, pa hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš savjetuje mlade. “Čuli smo podatke koji uznemiriju o njegovoj opasnosti. Stoga pozivam sve mlade i one koji dođu u doticaj da korist taj lijek, on je iznimno opasan i treba ga izbjegavati u širokom luku”, rekao je.

‘Zombi’ droga više nije samo američki problem. Riječ je o fentanilu – drogi 50 puta opasnijoj od heroina, a i u susjednoj Hrvatskoj su zabilježena prva predoziranja, pa je upozorenje izdao i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. “Prvi susret s fentanilom smo imali na turističkim događajima tijekom sezone kad su stranci sa sobom donijeli fentanil. Inače u RH ga nije bilo, ali evo sad novo je da imamo i prvo predoziranje s fentanilom”, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. “Ilegalne proizvodnje i distribucije fentanila u RH nema. Do sada nije bilo zaplijene, a ono što se u nekoliko navrata dogodilo da je došlo do zloouporabe legalno proizvedenog fentanila koji se koristi kao lijek”, pojasnio je Željko Petković, pomoćnik ravnatelja HZJZ-a.

Riječ je o drogi kod koje su i najmanje količine kobne. “Kod ilegalnog proizvedenog fentanila koji se najčešće nalazi u prahu, može se isto tako nalaziti u tabletama, je problem u tome što se ne zna u kojoj se koncetraciji radi. Ako govorimo o jednom gramu fentanila od njega se može napraviti 600 doza koje bi ovisnik mogao upotrijebiti”, pojasnio je Željko Petković. Ovisnici ga često konzumiraju s drugim drogama – ne znajući o kojoj se dozi radi. Ne čudi zato što je broj umrlih u Americi od fentanila dosegnuo povijesne razmjere – u samo jednoj godini od opasne droge umrlo je 100.000 ljudi

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *