SLIKA IZ 1984. GODINE – ZNATE LI KO JE OVA ŽENA: Nikad nećete pogoditi

author
1 minute, 13 seconds Read

Na društvenim mrežama često isplivaju fotografije i izdanja iz mladosti javnih ličnosti, a ovog puta jedna takva slika Nede Ukraden oduševila je javnost.

Naime, na Instagramu je objavljena fotografija, na kojoj se nalazi Neda Ukraden u kupaćem kostimu i sa cvijetom u kosi, a tada je, 1984. godine, pozirala za naslovnu stranu jednih novina.

Njeno vitko i izvajano tijelo izgledalo je savršeno, a mnogi komentarišu kako je tokom godinama uslijedila velika promjena i razlika.

Bez imalo sumnje, na nju je tada malo ko ostao ravnodušan, a njena harizma i ljepota je i sada neosporna.

Putovanje baklje za ZOI 1984. počelo je u Olimpiji, a baklja je potom avionom stigla u Dubrovnik. Ukupna udaljenost koju je baklja prošla kroz Jugoslaviju iznosi 5.289 km (plus 2.879 km lokalnim putevima). Postojale su 2 glavne rute: jedna na zapadu (Split – Ljubljana – Zagreb – Sarajevo, dužine 2.602 km) i druga na istoku (Skopje – Novi Sad – Beograd – Sarajevo, dužine 2.687 km). Završni nosilac baklje, od njih 1600, bila je umjetnička klizačica Sanda Dubravčić, koja je baklju preuzela od skijaša-trkača Ive Čarmana. Jedna od dvije originalne baklje danas se nalazi u jednoj privatnoj kolekciji u Žalecu u Sloveniji. Također, još 20 baklji nalazi se u Grčkoj u vlasništvu pojedinačnih sportista koji se bili nosioci baklje od drevne Olimpije do obližnjeg vojnog aerodroma, a zatim od atinskog aerodroma do stadiona Panathinaiko, gdje je održana ceremonija predaje olimpijskog plamena Olimpijskom komitetu.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *