OVO JE VIC O TITU ZBOG KOJEG JE BEOGRAĐANKA (22) ROBIJALA NA GOLOM OTOKU! Ljubičica bela joj umalo došla glave

author
2 minutes, 26 seconds Read

Rođendan Josipa Broza Tita na današnji dan, 25. maj slavio se kao Dan mladosti širom Jugoslavije, a ovaj praznik i dalje se skromno obeležava u bivšim jugoslovenskim republikama.Nekadašnji predsednik Jugoslavije u to vreme slavio se kao božanstvo, pevale su mu se pesme, a jedna od najpoznatijih “Druže Tito ljubičice bela”, koštala je mladu novinarku Jevrejku Ženi Lebl dve i po godine robije na Golom otoku, gde je završila sa samo 22 godine. NA DANAŠNJI DAN PRE 21 GODINU ISPISANA JE SRPSKA ISTORIJA: Na Paštriku nije bilo povlačenja! Tu je slomljena NATO STRELA Ženi je rođena 1927. godine. Za vreme odvođenja Jevreja u logoru Sajmište četrnaestogodišnja gimnazijalka je pod lažnim imenom pobegla u Niš. Uhapšena je 1943. i odvedena u berlinski Gestapo odakle je oslobođena tek 1945.

Vrativši se u Beograd, Ženi upisuje Pravni fakultet i 1947. se kao novinarka zapošljava u Politici. Tada su tek krenule njene muke. Kao Jevrejka za vreme Drugog svetskog rata Ženi je preživela strahote nacističkih logora, ali je kasnije govorila da je ono najgore i najstrašnije doživela tek na Golom otoku na koji je pristigla brodom “Punat” sa susednog Svetog Grgura. JOSIP BROZ JE OBOŽAVAO OVAJ VIC: Tito ga je pričao i Rusima, ali njima nije bio smešan!
Tome je prethodilo mučenje, a sve zbog neukusne šale na račun druga Tita koju je preporičala.

Jugoslavija je osvojila prvo mesto na svetskom sajmu cveća, a znate li zašto? Jer je uzgojila belu ljubičicu od sto kila – rekla je Ženi u društvu svojih kolega na poslu aludirajući na pesmu “Druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela”. Jovanka Ženi Lebl (1927—2009) je bila srpska novinarka jevrejskog porekla. U vreme WWII je uhapšena i odvenena na prinudni rad u Nemačku. Posle rata je kao novinarka Politike uhapšena zbog VICA o Titu i poslata na Goli otok na 2.5 godine Umrla u Izraelu. pic.twitter.com/IoZ3pWoU2n

– Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobedila na međunarodnom takmičenju u cveću jer je uzgojila ljubičicu belu od 100 kila, aludirajući na pesmu “druže Tito, ljubičice bela, tebe voli omladina cela”. Pošto je prepričala vic u redakciji, po Ženi Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula sporni fazon. Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gde je bila od aprila 1949. do oktobra 1951., od nje su tražili da promeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara – stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u julu 2013. godine.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *