(FOTO) Policija Kosova pronašla još oružja u okolini Zvečana

author
1 minute, 47 seconds Read

Policija Kosova je objavila da je pronašla još jednu značajnu količinu oružja, municije i različite vojne opreme u okolini Zvečana na sjeveru zemlje, koju je grupa uniformisanih i naoružanih ljudi koristila za napad na njihovu policiju 24. septembra.“Izvršena je kontrola terena koji obuhvata selo Brezne – Zvečan, planinski dio koji su napadači koristili, što je rezultiralo pronalaskom i zapljenom veće količine teškog naoružanja, municije i razne vojne opreme”, navodi se u saopštenju.

Pored ostalog, pronađeni su i zapljenjeni panciri, kape i rukavice, oružje, zolja. “Nakon dokumentovanja i pakovanja, sve materijalne dokaze su preuzeli forenzičari, kako bi se nastavilo dalje postupanje u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima. Policija Kosova će nastaviti sa svojim obavezama u obavljanju policijskih zadataka i aktivnosti, u interesu očuvanja ustavnog poretka i pružanja bezbjednosti građanima bez razlike”, naveli su iz policije u objavi na Facebooku.

Podsjetimo, nekadašnji potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić preuzeo je odgovornost za napad na kosovsku policiju. On je jutros MUP-u Srbije, u svojstvu građanina, dao izjavu, a ranije je isticao kako u svemu nije imao nikakvu pomoć iz Beograda. Kosovo je za ovaj napad, podsjetimo, optužilo Srbiju, što je zvanični Beograd demantovao.

Kosovo je formirano kao zasebna država povodom Rata na Kosovu krajem 1990.-ih godina, kada je Srbija albansku oružanu pobunu pokušala slomiti protjerivanjem većinskog albanskog stanovništva Kosova. Međunarodna zajednica je na to reagirala vojnom intervencijom koja se u prvom redu sastojala od NATO-ovo bombardiranje zračnog bombardiranja Srbije i Crne Gore velikih razmjera, koje je dovelo do sloma režima Slobodana Miloševića i prestanka vlasti Srbije nad Kosovom. Slobodan Milošević, glavna politička figura Republike Srbije u to vrijeme je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, pored drugih zločina vezanih uz ratovanje u Hrvatskoj i BiH – također i za zločine počinjene u nastojanju da Kosovo zadrži u granicama Srbije: optužnica je obuhvaćala istrjebljivanje i ubojstva ne-Srba

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *