Banjaluka: Na ulicu izlazi policija, ljekari, radnici u javnoj upravi, pravosuđu

author
2 minutes, 1 second Read

Protest šest sindikalnih organizacija biće održan danas u Banjaluci. Okupljanje će početi u 11 časova u Parku Mladen Stojanović, a u 12 će sindikalci i radnici u Policiji Republike Srpske, pravosuđu, zdravstvenom sistemu i javnoj upravi krenuti u šetnju od Parka Mladen Stojanović do Trga Krajine.

Sindikalci će u šetnji proći kraj zgrade Vlade, Narodne Skupštine i Palate Republike Srpske sve zbog nezadovoljstva radom kabineta premijera Radovana Viškovića.

Zbog toga su, već u najavi protesta, isticali kako ne isključuju niti mogućnost da će jedan od zahtjeva biti njegov odlazak sa čela Vlade.

„Svi mi znamo u kakvoj državi živimo i da će biti pritisaka, ali ćemo reagovati na pritiske na svakog radnika od strane njihovih direktora. Članovi pet sindikata će se okupiti ispred te institucije i poslati poruku šta mislimo o njemu”, rekao je ranije predsjednik Sindikata uprave Božo Marić.

Razlog za današnji protest je neispunjenje obaveza o povećanju plata za dodatnih 100 maraka, što je proizilazilo iz Sporazuma o povećanju plata kojeg su sindikati potpisali prošle godine, a sve po prethodnom dogovoru sa Miloradom Dodikom.

Na njihove najave i zahtjeve vlast odgovara da prostora za povećanje plata u javnoj kasi nema. I iako još juče na najave protesta Kabinet Radovana Viškovića odgovara sa dužim saopštenjem u kojem se nabrajaju sve mjere koje je Vlada preduzela od kad je on na njenom čelu, i iako se ponovo konstatuje “istorijski nisko zaduženje Republike Srpske”, prije samo četiri dana Republika Srpska se zadužila po 15. put ove godine.

Protest su prvi najavili Sindikat uprave, Sindikat radnika unutrašnjih poslova, Strukovni sindikat doktora medicine, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti na Saboru koji je održan početkom mjeseca, da bi im se naknadno pridružio i Sindikat pravosuđa Republike Srpske.

Do sada poznati ostaci najstarijeg ljudskog obitavališta na području Bosne i Hercegovine otkriveni su 1949. godine na Kamenu kod Makljenovca. To je lokalitet na ušću rijeke Usore nedaleko od Doboja. Zapaža se prisutnost čovjeka i u dolini Vrbasa. Povoljan geografski položaj banjalučke kotline u donjem toku rijeke Vrbasa omogućavao je rano naseljavanje. Najstarije naselje u blizini Banje Luke otkriveno je u Klašnicama, poznato kao lokalitet „Pećine“. Naselje datira iz srednjeg kamenog doba a pripadalo je tzv. kulturi musteriena.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *