AKO STE VIDJELI OVU DJEVOJKU U NOVOM SADU, ODMAH POZOVITE POLICIJU! Svi traže crnku u plavom, oglasili se nadležni! (FOTO)

author
2 minutes, 23 seconds Read

Policija traga za djevojkom iz Novog Sada.

Policijska uprava u Novom Sadu traga za osobom sa fotografije, zbog postojanja osnova sumnje da je učinila krivično djelo na području grada.

“Pozivamo građane koji prepoznaju osumnjičenu ili imaju informacije o njenom boravištu i kretanju, da se jave Policijskoj upravi, na brojeve telefona: 064 892 4055 i 064 892 4065”, navedeno je u saopštenju PU Novi Sad.

Osumnjičena

Kako se može vidjeti na fotografijama u pitanju je mlađa ženska osoba sa dugom, crnom kosom. Fotografije, koje je policija objavila, nastale su u nekom od supermarketa. Policija nije saopštilia zbog kog krivičnog djela se traga za djevojkom sa slike.

Novi Sad se prvi put spominje u pisanim dokumentima 1640. godine, kao naselje oko mostobrana na bačkoj strani Dunava, preko puta znamenite Petrovaradinske tvrđave, pod nazivom Racka varoš odnosno Ratzenstadt (od mađarskog imena za južne Slavene Rasi ili Raci prema staroj srpskoj srednjovjekovnoj državi i gradu Ras). Službeno je uveden u katastar kao naselje 1694. godine. Nastao je kao pomoćno naselje Petrovaradinskom Šancu gdje su bili smješteni vojska, graničari i trgovci. Naseljavali su ga pretežno Srbi, Nijemci, Židovi, Mađari, Armenci i Grci, a iz najranijeg sačuvanog popisa za kojeg se zna se može prepoznati i hrvatske imena i prezimena.

Prostor Racke varoši prostirao se od današnje ulice Jovanovića Zmaja preko Pašićeve do zgrade Matice srpske. Drugi dio od kojeg je nastao današnji Novi Sad jest Hrvatsko Selo (Kroatendorf). Nalazio se kod današnjeg Urbisa/Informatike i studentskih domova. Najstariji zemljovid koji prikazuje Racku varoš i Hrvatsko Selo jest stari zemljovid Petrovaradinske tvrđave koji prikazuje bojište iz 1716., bitku na Vezircu. Grafika prikazuje i lijevu stranu Dunava, stari Novi Sad. Na slici se vidi da je Petrovaradin povezan s bačkom stranom dvama mostovima. Prvi je na mjestu gdje je današnja Varadinska duga. Preko ovog mosta koji je vodio kroz mostobran izravno se ulazilo u Srpsku varoš, ali opet preko jednog malog mostića, jer je iza Hrvatskog Sela bila šira suha greda koja se protezala prema istoku duž Dunava sve do Kaća. Na sjevernoj strani te suhe grede širila se velika močvara koja se prema Rackoj varoši znatno sužavala. Preko te močvare je u varoš vodio manji mostić. Drugi je most preko Dunava nešto poviše, s Petrovardinske strane otprilike na mjestu bivše pivovare. Ondje je bila i jedna ulica koja se nosila ime Švapsko selo. Idući dalje na bačku stranu putem koji vodi preko mosta od Švapskog sela ide se naselje kojeg danas više nema. To je Hrvatsko Selo u kojem su bile dvije ulice. Nalazilo se malo dalje od dunavske obale, otprilike na mjestu gdje su danas porušeni stubovi željezničkog mosta i bulevar cara Lazara.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *