VELIKI BROJ SRBA OKUPIO SE U ZVEČANU KOD SPOMENIKA KRALJU MILUTINU: Sveće i cveće za stradale od metaka Kurtijeve policije (VIDEO)

author
1 minute, 45 seconds Read

Srbi sa severa Kosmeta okupili su se u Zvečanu kod spomenika kralju Milutinu da odaju poštu poginulima u Banjskoj. Veliki broj meštana Zvečana, ali i drugih opština na severu KiM došlo je da zapali sveće i položi cveće i vence za Zvečanca Stefana Nedeljkovića (31) i Leposavce, Igora Milenkovića (50) i Bojana Mijailovića.

Među prisutnima su i članovi porodica tragično nastradalih. Supruga poginulog Stefana Nedeljkovića pali sveću
Okupljanje u Zvečanu je počelo u 16.30, a kasnije tokom dana i u preostale tri opštine na severu Kosova i Metohije Srbi će zapaliti sveće za svoje stradale najmilije, sunarodnike, komšije, prijatelje… Srbi u Zvečanu odaju poštu poginulima u Banjskoj
Danas je u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji proglašena trodnevna žalost.

Zvečan je bio srednjovekovni grad, sada u ruševinama, na ušću reke Sitnice u Ibar,ali se pretpostavlja da se na tom mestu nalazilo naselje još u praistoriji. Sazidan je na istoimenom kupastom brdu na ulazu u Ibarsku klisuru i dominira dolinom u kojoj su se ukrštali važni karavanski putevi.

Prvi put se pominje u vezi s pograničnim borbama između Srbije, kojom je vladao župan Vukan, i Vizantije na Kosovom polju između 1091. i 1094. Postoje zapisi da je Stefan Nemanja, posle pobede nad Vizantinicima 1170. kod Pantine, naredio da se molitva za uspešni ishod bitke održi u crkvi Svetog Đorđa u Zvečanu. Tokom vladavine Nemanjića u Zvečanu se nalazio jedan od kraljevskih dvorova. U njemu je umro(zadavljen) Stefan Dečanski 1331.godine,a tu je 1323.godine sahranjen i njegov brat Konstantin Nemanjić. Stefan Dušan je 1337.godine upravu poverio mlađem sinu vlastelinke Danice,dok je njegov sin Uroš grad dodelio čelniku Musi,zetu kneza Lazara.

Turci osvajaju Zvečan krajem XIV veka i njemu sa prekidom drže jake vojne postave sve do XVIII veka kada definitivno napuštaju tvrđavu i ona je od tada prepuštena zubu vremena.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *