Aktivnosti i veze Četničke omladine u Gacku: Ovdje svakog mladića koga uhvatiš za ruku smatra se pripadnikom Četničke omladine

author
1 minute, 55 seconds Read

Podrška četničkim vođama koji su osuđeni za poticanje na mržnju, generalima koji su presuđeni za genocid i ratne zločine, kao i ruskoj invaziji na Ukrajinu, samo su neki od sadržaja koji Četnička omladina Gacko dijeli na svojim profilima, koje prati oko 6.000 ljudi. Ova grupa je pozivala na vožnju u koloni nakon koje je lokalna policija kaznila učesnika zbog uznemiravanja povratnika. Istraživanje Detektora otkriva detalje o ovoj neformalnoj grupi i zbog čega povratnici u Gacku strahuju od nje.

“Sve su straže, sve su straže đenerala Draže”, odjekivalo je u noći 8. septembra s bine kinosale u Gacku, na kojoj je istaknuta zastava četničkog pokreta, dok je veliki broj gostiju i građana stizao na historijski čas o gatačkim četnicima.

Brojni mladi ljudi učestvovali su na skupu na kojem je načelnik Gacka Ognjen Milinković u uvodnom govoru – oslovljavajući ga “časni vojvodo” – pozdravio Slavka Aleksića, kojeg je Sud BiH pravosnažno osudio jer je svojim aktivnostima na skupu “ravnogoraca” u Višegradu izazvao nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost.

Aleksić je historijski čas pratio iz prvog reda, a za ovaj događaj nekoliko dana ranije poziv je objavljen na Instagram stranici Četničke omladine Gacko. Sam događaj je održan uz podršku Opštine Gacko, Crkvene opštine Gacko i Kluba Gačana Beograd.

Narednog jutra, dvorište Hrama Svete Trojice u Gacku bilo je mjesto okupljanja velikog broja građana, koji su se prisjetili lokalnih pripadnika četničkog pokreta poginulih tokom Drugog svjetskog rata. Tog dana otkriven je spomenik “ravnogorcima” koji su stradali u Drugom svjetskom ratu.

Sa spomenika, na kojem su se vijorile zastave četničkog pokreta, organizatori su poručili kako “znaju da imaju budućnost, jer imaju sjajnu omladinu”. Ovaj govor, i druge koji slave pripadnike četničkog pokreta i njihove bitke, slušao je veliki broj djece i mladih, među kojima su novinari Detektora uočili i dva pripadnika Četničke omladine Gacko.

Gačanin Andrej Šojić pratio je sastanak u društvu Stefana Rajkovića. Nakon prilaska novinara Detektora, Rajković se udaljio, a Šojić je rekao da su novinari već ranije primijećeni i da je vozilo Detektora u Gacku fotografisano ispred hotela u centru grada.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *