Stočanin u ratu otišao u Švedsku i postigao ogroman uspjeh: Nije zaboravio na svoje korijene i to prenosi mlađim naraštajima (VIDEO)

author
2 minutes, 0 seconds Read

Almir Karahodža je kao dijete napustio Stolac, te je sa porodicom otišao put Švedske. U ispovijesti za N1 govorio je o tome kako je nakon završetka dva fakulteta postao uspješan poslovni čovjek koji rukovodi velikim lancem stomatoloških ordinacija u Švedskoj.

Međutim, on nije zaboravio svoje korijene i odakle dolazi, te svoje slobodno vrijeme posvećuje malađim generacijama koje podučava bosanskim narodnim igrama i nošnjama te kulturi i tradiciji sa ovih prostora.
Na početku je Karahodža govorio o svom putu iz ratom zahvaćene BiH ka Švedskoj. “1994. godine smo došli u Švedsku. Sve je to krenulo da se čovjek morao boriti. Prvo se borilo u ratu, da ostaneš živ, da preživiš. Nismo imali hrane, ničega. Otac bio u zatvoru. Onda smo dobili drugu šansu da živimo u drugoj državi, pa je i tu krenula borba. Ne možeš sebe gledati kao žrtvom i doseljenikom, već kako da uspiješ u novoj državi i sredini”, prisjetio se Karhodža. Sada je on direktor stomatoloških klinika širom Švedske.

Stočanin u ratu otišao u Švedsku i postigao ogroman uspjeh: Nije zaboravio na svoje korijene i to prenosi mlađim naraštajima (VIDEO)

“Imamo preko 240 uposlenika i ja sam tu regionalni šef i direktor firme”, naveo je on. Također, Karahodža je za N1 je naglasio šta je za njega najveći uspjeh otkako je iz ratom zahvaćenog Stoca stigao u Švedsku. “Moj najveći uspjeh je da nisam zaboravio ko sam i šta sam i to je zahvaljujući roditeljima. Ponos je preživjeti rat i nastaviti dalje. Ne gledati sebe kao gubitnika iako su moje najljepše godine oduzete kao i mnogim mojim vršnjacima. Meni je bilo da što više pokažem u novoj državi”, istakao je Karahodža. Svoje slobodno vrijeme Karahodža posvećuje djeci i kako da djeca rođena u Švedskoj ne zaborave kulturu i tradiciju iz BiH.

“Formirao sam svoje KUD Zlatni behar 2010. godine. Od tada smo osam puta prvaci Švedske. Sva ova djeca koja igraju su rođena u Švedskoj i kada obuku narodnu nošnju, vidiš Bosnu u njima”, s ponosom je istakao Karahodža. Karahodža je dodao da su i Šveđani oduševljeni kada vide djecu u bosanskoj narodnoj nošnji. Volio bi, kaže, da provodi vrijeme malo u Švedskoj, malo u BiH. “Mora li se ići u penziju sa 68, 69. godina. Zašto ne otići sa 55. godina?”, kazao je.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *