A screengrab taken from a video shows police officers standing at the beach where bodies of believed to be refugees were found after a shipwreck, in Cutro, the eastern coast of Italy's Calabria region, Italy, February 26, 2023. Italian Police/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS PICTURE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT

Saborski zastupnici iz Hrvatske traže da se vojska pošalje na granicu sa BiH

author
1 minute, 32 seconds Read

Načelnik Vojnića Nebojša Andrić i saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot kritizirali su u subotu državnu vlast zbog migrantske krize i nezakonitih prelazaka u Hrvatsku, a Troskot je poručio da je ozbiljno povrijeđen hrvatski suverenitet pa bi na granicu trebalo poslati vojsku. Andrić je na konferenciji za novinare zatražio vojsku na granici, javlja Hina. “Tražimo da se granica hitno zatvori i vrati sigurnost u domove. S obzirom na pucnjavu na granici i na spoznaje da postoji naoružana skupina, ne osjećamo se sigurno. Svi smo tu u kućnom pritvoru i tražimo zaštitu”, rekao je Andrić. Izrazio je duboko razočaranje izjavom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da Hrvatska neće graditi zidove i ograde prema Hrvatima u BiH.

“Jedan sam od Hrvata iz BiH, a za moje je rođake ograda već podignuta jer moraju čekati satima na graničnom prijelazu da uđu legalno u Hrvatsku. Dok preko granice ne mogu prenijeti niti sendvič, pretresa ih se i maltretira, drugi mogu nesmetano prelaziti granicu”, poručio je Andrić. Andrić je bio član HDZ-a, ali kaže da je prije par mjeseci napustio HDZ i za sada nije član nijedne stranke. Troskot je ustvrdio da su migranti nedavno pucali na hrvatsku specijalnu policiju. “Metak je pogodio u drvo prošavši između dvojice policajaca. Da je metak pogodio policajca, bi li ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao da je policajac ubio samoga sebe nespretnim rukovanjem oružjem”, upitao je.

Poručio je da se migranti ne bi olako upuštali u prelazak granice, ako bi znali da je čuva vojska, a državni vrh nazvao “mlakonjama” istaknuvši da prije svega misli na premijera i ministra unutarnjih poslova. Također smatra da bi se lokalne zajednice mogle samoorganizirati “jer im nacionalna politika neće pomoći”.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *