PROGNOZA METEOROLOGA TODOROVIĆA: Spremite se za Beograd pod vodom, evo kada slijedi GLAVNI UDAR

author
2 minutes, 48 seconds Read

Meteorolog Nedeljko Todorović istakao je jutros da nam se približava hladniji talas koji sa sobom nosi oblačnost i padavine. Prema njegovim riječima biće opasnosti i od bujičnih poplava, ali da nas od ponedjeljka već čeka poboljšanje vremena i temperature do 27 stepeni.Hladni front koji nam pristiže već je zahvatio sjeverozapad Vojvodine – Sombor, Palić i taj dio. Tamo ima i oblaka, ali ništa ne pada – navodi Todorović. Ističe da će se oblaci kretati tokom podneva i večeri na istok. Vjerovatno će i u Beogradu u večernjim satima početi da duva sjeverozapadni vjetar umjerenog intenziteta. Neće biti oluje, ali najznačajniji događaji u toku noći i sutra su značajan pad temperature i velika količina padavina – kaže Todorović.

Temperatura bi, prema njegovim riječima, trebalo da padne za desetak stepeni. Danas već možda i na sjeverozapadu, ali sutra u praktično većem dijelu Srbije. I ono najznačajnije upozorenje je zbog količine padavina – kaže Todorović.Dalje navodi da će padavine biti neujednačene, pa će negdje pasti pet, a negdje deset milimetara kiše i više. Problem predstavlja i to što se ne može reći tačna lokacija pljuskova, te da on može biti u svakom dijelu Srbije. Možda u početku u Vojvodini, u jugozapadnoj Srbiji, kasnije sutra popodne i u centralnim i istočnim krajevima. U svakom slučaju, znači negdje možda padne i između 50 i 80 milimetara kiše. Ne bi bilo iznenađenje i više – kaže Todrović. Napominje da kiša i pljuskovi u tako kratkom roku mogu da izazovu i bujične poplave.

Ti lokalni pljuskovi u kratkom vremenskom periodu su opasniji nego cjelodnevna kiša, sa kojom i može nešto da se preduzme da se ublaži taj napad vode – kaže Todorović. Ima opasnosti od bujične poplave u brdskoplaninskim predelima. Zbog toga što tereni koji imaju veliki nagib, kad padne velika količina kiše, sliva se u vododerine, potoke, manje riječice i dobija na snazi – kaže Todorović. Navodi da će biti slična situacija kakvu smo imali u junu i julu mjesecu, a postoji opasnost i od gradske bujice. To znači može da se desi u velikim gradovima kao što je Beograd, pogotovo u brskom delu grada, da padne nekim dijelovima grada 20, u nekim dijelovima grada i 50 milimetara. Tamo gdje je izraženije, tamo može da dođe do bujične poplave, da se voda sjuri iz neke strmine u neku ulicu. Odvodni kanali ne mogu u takvim situacijama da prime tu vodu. Biće vjerovatno i podvožnjaci puni vode, neke ulice će možda biti pod nekim slojem vode – kaže Todorović.

Glavne padavine očekuju se tokom sutra poslije podne, a od ponedjeljka već slijedi oporavak. – U ponedjeljak već slijedi oporavak, biće malo kiše na jugozapadu i u jugu, prestaju padavine i biće sunčano Prijatno vrijeme imaćemo i posljednjih dana septembra i prvih nekoliko dana oktobra. Početak jeseni nosi prave karakteristike miholjskog ljeta sa maksimalnom temperaturom od 23 do 27 stepeni – kaže Todorović. Zahlađenje se očekuje između 05. i 10. oktobra, a tek poslije desetog i petnaestog maksimalne temperature kretaće se između 15 i 20 stepeni, najavio je Todorović.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *