Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Ovo je Mirsad Hidanović koji je brutalno pretukao svoju suprugu zato što je htjela posjetiti nanu

author
3 minutes, 0 seconds Read

“Dana 13. 9. 2023. godine u PS Travnik je prijavljeno da je M. H., rođen 1998. godine, iz Travnika fizički napao suprugu, tom prilikom joj je nanio tjelesne povrede. Odmah po dojavi, na lice mjesta izašli su službenici policije koji su, u saradnji s nadležnim Kantonalnim tužilaštvom, poduzeli zakonom propisane mjere i radnje”, saopćeno je iz MUP Srednjobosanskog kantona.

Riječ je o Mirsadu Hidanoviću, a on je suprugu pretukao pred njihovom bebom.

Kako su za Faktor ispričali mještani Turbeta, Mirsad Hidanović je brutalno pretukao svoju suprugu M. F.

Razlog je, navodno, ljubomora, a svađa je izbila kad je žena izrazila želju da posjeti svoju nanu, a on se tome usprotivio.

Nakon što je u vezi s tim izbila svađa, muškarac je fizički nasrnuo na svoju ženu nanoseći joj povrede udarcima šakama u glavu, u predjelu oka, nosa i usta.

Nakon napada je pobjegao, a nakon što im je prijavljen slučaj, priveli su ga pripadnici policije, piše Crna-hronika.

Nekoliko zakona tretira problematiku nasilja u porodici. Nasilje u porodici, u ovisnosti od težine, načina izvršenja i posljedica koje nastupe, može se tretirati kao krivično djelo ili kao prekršaj, dok poseban zakon o zaštiti od nasilja u porodici (Zakon o zaštiti od nasilja u porodici Federacije Bosne i Hercegovine i Zakon o zaštiti od nasilja u porodici Republike Srpske) definiše i prezicne mjere obezbjeđenja u svrhu zaštite žrtve nasilja u porodici.

Prema krivičnim zakonima entiteta onaj ko nasiljem, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava mir, tjelesnu cjelovitost ili psihičko zdravlje člana svoje porodice može biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora. Ukoliko se takvo djelo učini prema članu porodice koji živi u zajedničkom domaćinstvu, ili ukoliko se upotrijebi oružje, oruđe ili drugo sredstvo prikladno za ozljedu tijela, počinilac će biti kažnjen kaznom zatvora. Ukoliko je kao posljedica nasilja nastupilo teško tjelesno oštećenje ili je nasilje poduzeto prema djetetu ili maloljetnom licu i ukoliko je usljed takvog djelovanja nastupila smrt, predviđene su dugotrajne zatvorske kazne. Sud, u krivičnom postupku, također može izreći odgovarajuće sigurnosne mjere, kao što su obavezno psihijatrijsko liječenje ili liječenje od ovisnosti, tj.mjere zaštitnog nadzora u slučaju izricanja uslovne osude. Mjere zaštitnog nadzora su liječenje u odgovarajućoj zdravstvenoj ustanovi, uzdržavanje od upotrebe alkoholnih pića ili opojnih droga, posjećivanje određenih psihijatrijskih, psiholoških i drugih savjetovališta i postupanje po njihovim savjetima, osposobljavanje za određeno zanimanje, prihvaćanje zaposlenja koje odgovara stručnoj spremi i sposobnostima učinitelja, raspolaganje plaćom i drugim prihodima ili imovinom na primjeren način i u skladu sa bračnim i porodičnim obavezama.

Prema Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici Federacije Bosne i Hercegovine i Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici Republike Srpske, nasiljem u porodici smatraju se sljedeće radnje:

svaka primjena fizičke sile ili fizičke prinude na fizički ili psihički integritet člana porodice,
svako postupanje jednog člana porodice koje može prouzrokovati ili izazvati fizičku ili psihičku bol ili ekonomsku štetu drugom članu porodice,
prouzrokovanje straha ili lične ugroženosti ili povrede dostojanstva člana porodice ucjenom ili drugom prinudom,
fizički napad člana porodice na drugog člana porodice, bez obzira da li je nastupila fizička povreda ili nije,
verbalni napad, vrijeđanje, psovanje, nazivanje pogrdnim imenima, te drugi načini grubog uznemiravanja

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *