Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

OGLASILA SE MLADA ŽENA KOJU JE U TURBETU PRETUKAO SUPRUG PRED NJIHOVOM BEBOM: Opisala nasilje i poslala bitnu poruku mladim ženema

author
2 minutes, 45 seconds Read

Loše sam i dalje, oko i glava me svakodnevno bole, ali proći će s vremenom, ako Bog da, kazala je na početku ispovijesti za portal “Avaza” Melika Fetahi, koju je 13. septembra u mjestu Turbe Kod Travnika suprug Mirsad Hidanović brutalno pretukao pred njihovom 19-mjesečnom bebom.Slučaj je prijavljen policiji koja je privela nasilnika, ispitala ga i pustila nakon što mu je Sud izrekao zabranu približavanja žrtvi. O motivu napada Melika kaže:- Htjela sam ići kod nane sa svojom mamom, a u toj kući stanuje moj amidžić i on je ljubomoran na njega. Zbog toga sam dobila tri udarca šakom ispod oka. Tukao me po glavi i tijelu, krv mi je tekla iz nosa, nanio mi je teške povrede – kazala je za portal “Avaza” Melika.

Prije fizičkog napada ova mlada žena trpjela je i psihičko nasilje u braku.
Stalno je bilo psihičkog nasilja, otkako sam se udala. Dvije i po godine trpjela sam to, ali sve sam mislila da će se promijeniti, jer je govorio da će se promijeniti i biti bolje. Što se tiče fizičkog nasilja, bilo je gurkanja, ali nikad nije došlo do ovoga da imam masnice ispod oka i ovolike bolove – kaže Melika Fetahi. i njena beba sada su sigurne kod njenih roditelja. Kod roditelja sam dok mi ne prođu povrede, podnijet ću zahtjev za rastavu braka – kazala nam je ova hrabra mlada žena.  Doživjela sam takvu grozotu od svog muža, ne mogu promijeniti stanje i postupke koje žene doživljavaju svakoga dana od svojih muževa, ali ne mogu šutjeti – odlučna je da o svemu javno progovori.

Uputila je poruku svim ženama da, u kakvoj god da su situaciji, javno istupe i ne šute o svojim problemima. Šutnjom se problem nikada neće riješiti. Želim zahvaliti svima koji su mi do sada pružili podršku – navela je Melika. Nakon ovog što sam doživjela od osobe za koju sam mislila da ću s njom život čitav provesti, od osobe s kojom sam porodicu osnovala i svega što sam s njim proživjela u onim teškim, a i dobrim trenucima, shvatila sam da čovjek nikad nije siguran koga ima pored sebe. Djevojke, pazite koga birate za svoje supruge, ako popuštate kroz probleme, pa čak i one sitnice za koje mislite da nisu bitne, vjerujte mi da su bitne – poručila je Melika, koja se javno oglasila na društvenoj mreži Facebook.

Nasilje nad ženama ima vrlo dugu historiju iako su incidenti i intenzitet takvog nasilja varirali tokom vremena, pa čak i danas variraju od društva do društva. Na takvo se nasilje često gleda kao na mehanizam za podjarmljivanje žena, bilo u društvu općenito ili u međuljudskim odnosima. Takvo nasilje može proizaći iz osjećaja ovlaštenja, superiornosti, mizoginije ili sličnih stavova počinitelja ili njegove nasilne prirode, posebno prema ženama.

UN-ova Deklaracija o eliminaciji nasilja nad ženama navodi, “nasilje nad ženama je manifestacija povijesno nejednakih odnosa moći između muškaraca i žena” i “nasilje nad ženama je jedan od ključnih društvenih mehanizama pomoću kojih su žene prisiljene u podređeni položaj u usporedbi s muškarcima.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *