I u Istočnom Sarajevu postavljen bilbord: “Jer niko ne može da sudi RS”

author
1 minute, 31 seconds Read

Nakon Banjaluke, i u Istočnom Sarajevu postavljen je bilbord sa natpisom “granica postoji”. Radi se o poruci kakvu su simpatizeri Milorada Dodika, predsjednika RS, isticali na protestima podrške koji su u nekoliko navrata održani u blizini entitetske linije nakon što je Tužilaštvo BiH protiv njega podiglo optužnicu. “Granica postoji – jer niko ne može da sudi Republici Srpskoj” – navedeno je na bilbordu postavljenom u blizini naselja Dobrinja 1.

Podsjetimo, među brojnim bilbordima sa sličnim porukama koji su osvanuli u Banjaluci, našao se i onaj sa natpisom “preko 130 nadležnosti preneseno je na nivo BiH”. On je pojedine posebno zabrinuo, s obzirom na činjenicu da je na njemu istaknut i ukinuti grb RS, kao i lik pripadnika žandarmerije, odnosno njegova fotografija sa obilježavanja 9. januara kao neustavnog Dana RS.

Prvotno je osnovana 9. siječnja 1992. godine kao Republika Srpska Bosna i Hercegovina odlukom Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini,[1] kao reakcija na odluku o neovisnosti Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine od SFR Jugoslavije. Dana 7. travnja 1992. je proglašeno odcjepljenje Republike Srpske Bosna i Hercegovina od Bosne i Hercegovine i ostanak u Jugoslavije. Kada su, međutim, 27. travnja 1992. godine Crna Gora i Srbija osnovale Saveznu Republiku Jugoslaviju, ostala je Republika Srpska Bosna i Hercegovina izvan sastava te nove države, čija je pomoć međutim bila ključna za opstanak RSBH u već započetom i vrlo teškom Ratu u Bosni i Hercegovini.

U Republici Srpskoj živjelo je 2013. godine 81,51 posto Srba, 2,41 posto Hrvata i 13,99 posto Bošnjaka;[3] ukupno je u RS te godine imala 1.170.342 stanovnika. Godine 1991. prije Rata u Bosni i Hercegovini, na tom je području od ukupnih 1.608.994 stanovnika bilo 872.648 Srba (što je predstavljalo 68,04% svih Srba koji su tada živjeli u BiH); do promjene u etničkom sastavu stanovništva došlo je uslijed ratnih zbivanja.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *