DOVODE DJECU NA RUKAMA, MALAKSALU I ISCRPLJENU! Stomačni virus urnisao djecu u Srbiji: Cijele porodice zaražene!

author
1 minute, 36 seconds Read

Virus se vrlo lako prenosi i od zaraze nisu pošteđeni ni stariji. Uvek imam bar dva člana porodice bolesno. Imao sam situaciju i da su roditelji preneli na dete, i da je dete prenelo roditeljima, ali gotovo uvek je inficirano više članova porodice – istakao je sagovornik.Stomačne tegobe traju 3-4 dana, a prva dva bude vrlo dramatično.Deca do te mere povraćaju, da ih to iscrpi, često dehidriraju i roditelji ih donose na rukama – dodaje pedijatar. Kao i kod gotovo svih stomačnih virusa, ključna je rehidratacija, kao i konzumiranje probiotika.

Stomačni virus koji se ogromnom brzinom širi poharao je škole i vrtiće u Srbiji. Umjesto klupa, djeca sada sjede po domovima zdravlja čekajući red na pregled, a gotovi svi su sa sitim simptomima – mučnina, povraćanje i dijareja. Ovakva situacija traje već gotovo dvije nedijelje, potvrdio je za portal Republika pedijatar Dejan Jonev. – Sada je sezona i očekivano je da se ovaj virus pojavi. Karakteristična su dva simptoma, povraćanje i vodena stolica, dijareja, ima i povišene temperature, ali ona se retko javi uz ova dva simptoma. Uzročnici su rota virusi, a povraćanje može da bude do te mere uporno da dete ništa oralno ne može da uzme, čak ni vodu – kaže pedijatar. U tom slučaju, medicinsko osoblje je primorano da dijete rehidrira intravenski, odnosno infuzijom, kaže sagovornik.

Dete mora da se poji u pravilnim razmacima, vodom ili rehidratacionim sredstvima, ali je najpametnije da primi infuziju. Najbolje je dete dovesti odmah pri prvim simptiomima i ne čekati da bude potpuno malaksalo i nemoćno, da ne može da hoda – zaključio je dr Jonev. Napomenuo je i da, ukoliko dođe do tolikog povraćanja da dijete ne može da jede i pije, neophodnije je da dijete dobija tečnost, nego hranu.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *