Bosanski “October fest”: Počele pripreme za 160. vašar u Puračiću

author
2 minutes, 14 seconds Read

Narodna svetkovina koja se održava svake godine, 12.,13. i 14. oktobra u Puračiću okuplja
trgovce, zanatlije, namjerne i slučajne brojne goste.

Bosanski “October fest” postao je već kulturološki fenomen. U Puračiću se ovih dana vrše prve pripreme za održavanje 160. Vašara u Puračiću.

Naime, u organizaciji Mjesne zajednice Puračić i kompanije Nuhanović d.o.o. od 12 do 14 oktobra bit će organiziran Vašer/Sajam Puračić 2023.

Prema nekim kazivanjima, vašar u Puračiću se, ali pod drugim imenom, održavao još u vrijeme
srednjovjekovne bosanske države. Svakako da postoje i pisani tragovi da se vašar održavao i u
doba osmanske vlasti.

Vašer Puračić jedana je od najstarijih manifestacija ovog tipa u Bosni i Hercegovini i regionu koju za vrijeme održavanja posjeti preko blizu 200.000 ljudi.

Sama posjećenost vašara govori o kakvom je događaju riječ, jer brojni posjetioci pristižu autobusima iz drugih krajeva BiH, pa čak i preko granice, iz Hrvatske i Srbije.

Druženje, općenarodno veselje uz izvornu i narodnu muziku, velika ponuda slatkiša i halve, specijaliteti sa roštilja i ražnja, suhomesnati proizvodi, samo su mali dio onoga što posjetioce čeka u Puračiću.

Austrougarska je na područje Bosne i Hercegovine djelimično donijela svoje običaje i način življenja. Kao daleko industrijski razvijena zemlja, Austrougarska je prvo počela graditi puteve, željezničke pruge, mostove, fabrike i ostale prateće objekte, kako bi se što bolje iskoristilo bogastvo Bosne i Hercegovine.

Tako je 1878. godine izgrađena Pilana u Puračiću. Lokalitet Pilane je bio na periferiji Puračića, pored Spreče. Pored Pilane, austrijanci su u to vrijeme podigli mnoge barake u kojima su živjeli u velikom broju Austrijanci i Slovenci. Vlasnik Pilane, izvjesni Tuponja, mislio je o svemu pa i o rekreaciji radnika. Tako je pored pilane napravljena i kuglana. U Pilani su, pored Austrijanaca i Slovenaca, radili u velikom broju maladići iz Puračića, koji su radoznalo počeli svraćati i u kuglanu. U početku su mladići iz Puračića bili posmatrači a poslije kuglanje je, kao zarazna bolest, osvojilo čaršiju. U realizaciji svojih ciljeva Austrougarska je paralelno sa fabrikama gradila puteve i željezničke pruge.

Na prostorima oko Tuzle su prvih godina izgradili željezničku prugu Doboj – Simin Han. Na svečanosti otvaranja pruge 28. aprila 1886. godine, na željezničkoj stanici u Puračiću prisustvovao je veliki broj ljudi. Za vrijeme Austrougarske 1886. godine u Puračiću je otvorena osnovna škola koja je pored škole u Tuzli najstarija škola u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

 

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *