Klikom na sliku ispod Zatvarate PROZOR!


Kliknite na sliku

Haos u Sarajevu: Sudarili se, pa se potukli

author
1 minute, 44 seconds Read

U Sarajevu se danas dogodila saobraćajna nesreća u kojoj su učestvovala dva vozila, a nakon sudara došlo je do tučnjave, potvrđeno je za portal “Avaza”.

Kako nam je rečeno iz Operativnog centra MUP-a Kantona Sarajevo, do nesreće je došlo u ulici Put mladih muslimana u 11:50 sati.

– Učestvovala su dva vozila. Načinjena je manja materijalna šteta, a policija je izvršila uviđaj.

Nakon nesreće je došlo do manjeg narušavanja javnog reda i mira, a protiv pet osoba će biti podnesene prijave – rečeno je iz Operativnog centra MUP-a KS za portal “Avaza”.

Sarajevo je glavni i najveći grad Bosne i Hercegovine, njena metropola[4] i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar. Ujedno, to je glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sjedište Kantona Sarajevo. Prema popisu stanovništva iz 1991. grad je po tadašnjoj strukturi sa deset općina imao 527.049, a po popisu stanovništva iz 2013. i trenutnoj teritorijalnoj podjeli sa četiri općine 275.524. Nalazi se u središnjem dijelu jugoistočne Evrope i Balkana. Kroz grad protiče rijeka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada u općini Ilidža je i izvorište rijeke Bosne, s izletištem Vrelom Bosne. Oko grada nalaze se planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević.

Sarajevo je političko, finansijsko, socijalno i kulturno središte Bosne i Hercegovine i istaknuto središte kulture na Balkanu, sa uticajem na čitavu regiju u oblasti zabave, medija, mode i umjetnosti.[5] Regionalni je centar u obrazovanju, dom je prve balkanske institucije tercijarnog obrazovanja, islamske medrese, koja je danas dio Univerziteta u Sarajevu.[6] Grad je poznat po svojoj tradicionalnoj kulturnoj i religijskoj raznolikosti, sa pripadnicima islama, pravoslavlja, katolicizma i judaizma koji tu egzistiraju stoljećima. Zbog svoje duge i bogate historije, vjerskih i kulturnih raznolikosti, Sarajevo se ponekad naziva Jerusalem Evrope ili Jerusalem Balkana. Jedan je od rijetkih evropskih gradova u čijem se centru, u neposrednoj blizini, nalaze bogomolje sve tri velike monoteističke religije: džamija, katolička crkva, pravoslavna crkva i sinagoga.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *