Pokret otpora protiv zabrane: Evo što sve može biti otvoreno i raditi nedjeljom i na blagdan

author
3 minutes, 17 seconds Read

Gradovi su pronašli način za doskočiti novom zakonu kojim se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom te kojim se ograničava radno vrijeme trgovina Nakon što se i Grad Split pridružio pobuni protiv HDZ-ove zabrane rada nedjeljom, proglasivši naredne nedjelje sajamskim danima, razgovarali smo s nekoliko predstavnika gradova koji su donijeli takve odluke. Podsjetimo, iz udruge Glas poduzetnika su pozvali gradonačelnike i načelnike općina da omoguće rad svim poduzetnicima koji žele raditi nedjeljama, praznicima i blagdanima tako da proglase manifestacije ili sajamske dane. Hvar i općina Podgora proglasili su 5. i 15. kolovoza sajamskim danima, a svi gradonačelnici i načelnici iz stranke Fokus će proglasiti 15. kolovoza sajamskim danom. I nisu jedini. Pula je proglasila Veliku Gospu sajamskim danom, kao i Umag, Labin, Novalja, Baška, Supetar, Sutivan, Pirovac, Samobor… Ali što to točno znači, odnosno tko može poslovati na te datume i što se može prodavati? Na koji način se može doskočiti novom zakonu kojim se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom te kojim se ograničava radno vrijeme trgovina, uz mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje, a koje se ne mogu koristiti blagdanima?

Sajamski dani podrazumijevaju prigodnu prodaju na kioscima, štandovima i sličnim objektima. Iz jednog dalmatinskog grada nam kažu kako se prodaja može odvijati na pokretnim napravama na javnim površinama. Primjerice, štandovima, fast food kamionima, kioscima, kolicima i sličnom. Ukratko, teoretski na sajamskim danima mogu poslovati svi koji se ne nalaze u čvrstom objektu, odnosno u zgradi, u javnim zonama koje su predviđene za manifestacije i za štandove. Svi gradonačelnici i načelnici iz stranke Fokus proglasit će sajamske dane 15. kolovoza
06.08.2023., Zagreb – U rijetkim ducanima koji su otvoreni ovu nedjelju stvaraju se guzve. Photo: Neva Zganec/PIXSELL
Iz jednog drugog grada u središnjoj Hrvatskoj nam kažu da im je bilo ključno omogućiti poslovanje tradicijskim obrtima. To su obiteljski biznisi, ali želimo omogućiti poslovanje i svima ostalima koji imaju prigodnu prodaju i prodaju općenito. Sajmeni dan smo stavili za Veliku Gospu, da podržimo inicijativu Glasa poduzetnika i time želimo podržati stav da se protivimo zabrani rada nedjeljom. Općenito se protivimo zabrani rada – kažu nam iz tog grada.Čelnik još jednog grada u središnjoj Hrvatskoj nam jasno kaže da se na sajamskim danima može održavati prodaja na štandovima, kioscima, a ona uključuje i neke otvorenije trgovine. Može se prodavati i sve ono što se obično prodaje na proštenjima, ali to je prilično širok dijapazon proizvoda. Važno je da se ne radi o čvrstom objektu i ne mora nužno biti riječ o prigodnoj prodaji.

Iz Glasa poduzetnika nam kažu da se zabrani može doskočiti na više načina, iako je ovo samo polovično rješenje. Ispred trgovine na javnoj površini se može staviti štand i praktički omogućiti rad. Stvar je u tome da trgovina slijedom zakona mora biti zatvorena. Da budemo jasni, ovo je samo polovično rješenje u kojem se možda neka roba, kao što su suveniri, može prodavati na javnim lokacijama. Ovo je čista improvizacija, nije finalno rješenje i samo želimo doskočiti nebuloznosti zakona. Ovo je samo ad hoc rješenje – kažu nam iz udruge.Dodaju da se ovim potezima pokazuje da se radi o lančanoj reakciji.Sve više pokazujemo koliko je zakon sulud. Primijetili smo i polarizaciju. Gradovi koji su mahom ‘oporbeni’ su se priključili inicijativi, a gradovi s HDZ-ovim gradonačelnicima nas ignoriraju jer se vjerojatno ne žele zamjeriti premijeru. Osim gradonačelnika Crikvenice, koji je odlučio učiniti isto. Mislim da je to važno jer gradonačelnik mora pomoći prvo sugrađaninu, a tek onda pokazivati lojalnost stranci – kažu nam iz Glasa poduzetnika.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *