Dodik nastavlja s uvredama: Bećirović stalno manipuliše i obmanjuje jer ne citira članove Ustava onako kako piše

author
1 minute, 46 seconds Read

Predsjednik bh. entiteta Milorad Dodik jutros se ponovo oglasio na Twitteru, reagirajući na jučerašnje izjave člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića koji je izjavio da Suverenitet države BiH je u Dejtonskom sporazumu potvrđen devet puta, a da nijednom nije dodijeljen entitetima. Bećirović: Suverenitet države BiH je u Dejtonskom sporazumu potvrđen devet puta, nijednom nije dodijeljen entitetima
– BiH nema suverenitet jer je protektorat kojim upravljaju stranci nametanjem zakona. Ovdje se radi o odredbama Ustava i Bećirović stalno manipuliše i obmanjuje jer ne citira članove Ustava onako kako piše, već samo pojedine dijelove. Kada govori o kontinuitetu BiH, u Ustavu jasno piše “da nastavlja svoje pravno postojanje u skladu s međunarodnim pravom kao država, s unutrašnjom strukturom modifikovanom prema ovdje sadržanim odredbama”. Tačnije, sav njen kontinuitet po dejtonskom Ustavu svodi se isključivo na tri ograničene tačke kontinuiteta: ime “Bosna i Hercegovina”, međunarodno priznate granice i članstvo u Ujedinjenim nacijama – navodi Dodik.

Dodik ponovo napao Bećirovića: Kad već pokušava da se drži Ustava, trebalo bi da pročita i da RS ima međunarodni suverenitet
Dodik ističe da Bećirović uporno izbjegava da citira član koji kaže: “BiH se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i RS”. Naravno da to Bećirović zna, ali manipulacijama pokušava da prikrije činjenicu da je BiH sastavljena tek u Dejtonu, i to od dva entiteta i Brčko distrikta kao suvlasništvo ta dva entiteta. U Dejtonu nisu ustanovljene ni RS ni Federacija BiH, jer su one postojale i prije kao politička i pravna činjenica, sa suverenom vlašću na svojoj teritoriji, a i priznate od međunarodne zajednice. Nije postojala “Bosna i Hercegovina”, pa je tek u Dejtonu ustanovljena kao država koju sastavljaju državotvorni entiteti putem međunarodnog sporazuma. Time je potvrđen suverenitet i legitimitet RS i Federacije BiH, kao i nestanak “Republike Bosne i Hercegovine”.

Ostala je samo “Bosna i Hercegovina”, da živi nazor kao geografski pojam s međunarodno priznatim granicama – poručio je Dodik.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *