Albanija prekinula sve odnose sa Srbijom

author
1 minute, 24 seconds Read

Premijer Edi Rama saopštio je da je Albanija prekinula sve odnose sa Srbijom do puštanja na slobodu trojice pripadnika kosovske policije koje su kidnapovale srbijanske vlasti, jer prema njegovim riječima, bez njihovog oslobađanja ne može biti napretka u kosovsko-srpskom dijalogu.
Prema Raminim riječima, situacija u sjevernoj regiji Kosova pogoršava se iz dana u dan zbog nedostatka napora Srbije da riješi i deeskalira sukob.

Naveo je da je oslobađanje trojice policajaca s Kosova apsolutni preduvjet za sve buduće interakcije ili pregovore sa Srbijom. Sve druge teme ili razgovori sa Srbijom su nemogući dok se ne ispuni ovaj uvjet.

Prema riječima albanskog premijera, pritvaranje trojice kosovskih policajaca od strane srpske države je i neprihvatljivo i neopravdano.

Povratak trojice kosovskih policajaca u domovinu ključan je za svaki pozitivan razvoj dijaloga ili nastojanja da se smanje napetosti između Srbije i Kosova. Sve dok ovi službenici ne budu pušteni iz pritvora, nemoguća je normalizacija odnosa Srbije i Albanije. Prema izvješćima prištinskih medija, Rama je izjavio da je dugotrajno pritvaranje ovih osoba neopravdano i neprimjereno.

Čin prikrivanja odstupanja države od poštene prakse zatvaranjem trojice stranih policajaca bez ikakvih zakonskih prava u inozemni zatvor i halabuka koju je izazvalo pritvaranje pojedinih pripadnika srpske manjine na sjeveru Kosova od strane policijskih snaga procjenitelj je ocijenio kao “izuzetno zabrinjavajući”.

Prema Raminim riječima, on je poslao novo pismo i francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, pozivajući ih da preuzmu praktičan i osobni udio u rješavanju situacije u sjevernoj regiji Kosova. Dodatno, potaknuo ih je na nastavak provedbe briselskog sporazuma i Ohridskog aneksa.

Najgledanije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *