SVE VIŠE MALOLETNIKA ULAZI U KRIMINALNE VODE, PITALI SMO ZAŠTO? Stručnjaci za Espreso izneli ZABRINJAVAJUĆE TVRDNJE - Bn- novosti
Vijesti

SVE VIŠE MALOLETNIKA ULAZI U KRIMINALNE VODE, PITALI SMO ZAŠTO? Stručnjaci za Espreso izneli ZABRINJAVAJUĆE TVRDNJE

Maloletnica stara svega 17 godina uhapšena je nakon ubistva Ranka Radoševića Eskobara (54) u Rušnju i trenutno se nalazi u pritvoru. Njoj se na teret stavljaju dva krivična dela – pomaganje u teškom ubistvu i nezakonito posedovanje oružja.

J. M. (19) i sedamnaestogodišnji mladić uhapšeni su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo – neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Policija je u Kumodražu zaustavila automobil u kojem su se nalazili osumnjičeni i pregledom vozila pronašla i zaplenila oko 8,5 kilograma marihuane. Viši sud u Novom Sadu odredio je pritvor do 30 dana četvorici maloletnika iz Bačke Palanke koji se sumnjiče da su pretukli 19-godišnjeg mladića koji je tom prilikom zadobio teške telesne povrede. Njih četvorica se terete za krivično delo – ubistvo u pokušaju.

Prethodnih dana novinski stupci crne hronike bili su prepuni krivičnim delima koje su počinili maloletnici. Šta se zapravo događa i koliko je situacija zabrinjavajuća?Kriminolog Dobrivoje Radovanović u razgovoru za Espreso ističe da postoji mogućnost da dođe do obračuna među adolescentima koji se bave kriminalnim radnjama. “Maloletnici u kriminalu nisu ništa novo, nažalost, to postoji odavno, samo je pitanje vremena kada će prerasti u nešto više, a to znači da postoji mogućnost da počnu obračuni između maloletnih lica koja su u kriminalu. Istina, sada je malo eskalirala situacija sa njima”, kaže naš sagovornik.

Prema podacima objavljenim u jednoj doktorskoj tezi, postoje tri oblika kriminala koji se tiču narkotika i maloletnika. Tinejdžeri i tinejdžerke u srednjoj školi dolaze u prvi kontakt s drogom, pa tako u prvi oblik spadaju oni adolescenti koji samo konzumiraju narkotike, u drugi oni koji konzumiraju i trguju odnosno diluju drogu, a trećem obliku pripadaju oni koji samo diluju narkoticima.

Related Articles

Back to top button
Close