Konačno odvajanje Evrope od Rusije: Već se krče šume, vraćaju se hladnoratovske granice - Bn- novosti
Vijesti

Konačno odvajanje Evrope od Rusije: Već se krče šume, vraćaju se hladnoratovske granice

Finska je počela krčiti šume koje se nalaze nadomak njezine granice s Rusijom kako bi tamo mogla postaviti 200 kilometara dugačku i tri metra visoku ogradu s bodljikavom žicom na vrhu, piše The Washington Post. Finska se dala u gradnju jer više nije sigurna da će Rusija voditi računa o sigurnosti njihove granice. “Finski su graničari procijenili da se na dijelu istočne granice zbog novonastalih sigurnosnih okolnosti mora sagraditi barijera”, rekao je u srijedu voditelj projekta Ismo Kurki. Finska je u septembru 2022. godine najavila da su njezini graničari osmislili plan za izgradnju ograde.

Finska, Estonija, Latvija, Litva i Poljska planiraju izgraditi 1245 kilometara dugu ogradu koja će njih i Evropsku uniju odvojiti od Rusije i Bjelorusije, a neke su od tih zemalja već krenule s radovima na segmentima ograde. Latvija je 2021. najavila da će na svojoj granici s Bjelorusijom sagraditi 506 kilometara dugačku ogradu, Litva je na svojoj granici s Bjelorusima već počela graditi 498 kilometara dugačku ogradu, a Estonija je ubrzala fazu planiranja 114 kilometara dugačke ograde na svojoj granici s Bjelorusijom. Poljska je u novembru 2022. godine objavila da na svojoj granici s Kalinjingradom planira izgraditi 2,4 metra visoku ogradu s bodljikavom žicom na vrhu. Poljski vicepremijer i ministar odbrane Mariusz Błaszczak prošle je sedmice objavio fotografije na kojima se može vidjeti da se ta ograda već podiže.

Spomenute su zemlje u ovaj projekt krenule jer je Rusija prije više od godinu dana izvršila invaziju na susjednu joj Ukrajinu koja se u međuvremenu pretvorila u punopravni rat.Cijeli njihov pothvat neodoljivo podsjeća na Željeznu zavjesu, 6920 kilometara dugačku kolekciju raznih barijera koje su tokom Hladnog rata bile granica između komunističkoj Istoka i kapitalističkog Zapada. Dio te barijere bio je i Berlinski zid, čiji je pad u konačnici doveo do pada komunizma u srednjoj i istočnoj Evropi te ponovnog ujedinjenja Njemačke.Klaus Dodds, profesor geopolitike na Fakultetu Royal Holloway Univerziteta u Londonu, rekao je da se na spomenutu barijeru može gledati kao na “zavjesu od bodljikave žice”.

Related Articles

Back to top button
Close