Vijesti

Nagrađivana učiteljica dala je otkaz: Savjetnica joj prigovorila što tješi uplakanog prvašića

Učiteljica je odlučila napustiti posao u osnovnoj školi u okolici Zagreba nakon što je savjetnica Agencije za odgoj i obrazovanje ocijenila da je poremetila nastavni proces jer je dijelila radne bilježnice mimo plana

“Učiteljica je podijelila radne bilježnice za vrijeme sata te time poremetila nastavni proces. Tim je biranim riječima osoba zadužena za napredovanje učitelja ocijenila moj rad. Znala sam tada da je nešto duboko trulo u državi Hrvatskoj i da ću se boriti, ali nisam znala kako. Daleko od toga da moj ego ne može podnijeti kritiku, ali ono što je savjetnica vidjela kao poremećaj nastavnog procesa za mene je bila potpuno razumna, ljudska i empatična reakcija.”

Ovo za Kurir tvrdi otac (ime poznato redakciji), koji je ispisao iz škole sina koji je bio u istom odjeljenju s problematičnim učenikom. On kaže da spomenuti dječak svakodnevno ometa nastavu, da je fizički nasrtao na djecu, ali i na učiteljicu.

To nasilje se reflektuje i psihički. Nebrojeno puta je mog sina udario pesnicom u grudi, glavu, šutirao ga, gurao sa stepeništa, jurio ga sa ciglom u rukama… Posljednji put, kad je moj sin htio da zaštiti djevojčice iz razreda, dobio je udarac pesnicom u grudi, nakon čega su se potukli. Svi pokušaji roditelja da se problem riješi na najbolji način, da se pomogne tom djetetu, ali i da ostala djeca ne trpe, nisu naišli na pozitivan odgovor od majke – navodi sagovornik Kurira. U aprilu na roditeljskom sastanku kojem su prisustvovali i direktor škole i psiholog postignut je dogovor, ali posle ništa nije preduzeto.

Dogovor je bio da se kontaktira s Centrom za socijalni rad, da se što prije obezbijedi asistent za dijete, da škola predloži mjere za uspostavljanje zdrave radne atmosfere… Tada smo dobili obećanje od majke tog dječaka da će aplicirati za personalnog asistenta, što je i preporuka ljekara koji prati dijete.
Međutim, na prvom roditeljskom sastanku ove školske godine majka se izjasnila da ne želi da njeno dijete ima ličnog asistenta.

Naš sagovornik kaže da vjeruje da škola nije djelovala u skladu sa svojim ovlaštenjima i nadležnostima. Sve što su preduzeli je minorno i zanemarljivo, oni se nisu na vrijeme obratili relevantnim institucijama. Na inicijativu roditelja su došli Centar za socijalni rad i inspekcija, oni su dali neke preporuke i to je sve. Suština je da niko nije protiv tog djeteta, ali škola i majka nisu uradili ništa kako bi zaštitili drugu djecu koja su izložena svakodnevnom nasilju.

 

Related Articles

Back to top button
Close