Kraj Amerike kakvu poznajemo - Bn- novosti
Vijesti

Kraj Amerike kakvu poznajemo

Vojno, geopolitički, ekonomski, diplomatski i znanstveno dominira današnjim svijetom. Zbog njegove uloge ga se često naziva “svjetskim policajcem”, a odluke američkog političkog vodstva oblikuju cijeli svijet.

Da SAD nije čvrsto stao iza Ukrajine nakon ruske invazije, da ne šalje desetke milijardi dolara u naoružanju i da ne koordinira ekonomske, političke i druge sankcije Rusiji, teško da bi Ukrajina sama mogla odolijevati godinu dana.

Ništa ne traje vječno pa tako neće ni pozicija SAD-a kao dominantne svjetske sile. Pitanje o tome zaokuplja stručnjake iz raznih područja, a o njemu raspravlja velik dio svijeta. Ima nešto mistično u pričama o propadanju velikih sila, zbog čega je propadanje antičkog Rima jedna od najpopularnijih historijskih tema.

O propasti SAD-a se raspravlja više od sto godina, a u svakom desetljeću 21. i 20. stoljeća su se pojavljivale analize koje su s većom ili manjom sigurnošću nagovještavale kraj američke dominacije. Od postupnog slabljenja do unutrašnje revolucije, razni uzroci i posljedice su nebrojeno puta spominjani. Jesmo li danas ipak blizu tog trenutka?

Related Articles

Back to top button
Close