Novosti

Vozač na granicu došao u pijanom stanju i “nije znao gdje je krenuo”?!

Noćas, oko 2 sata, policijski službenici Postaje granične policije Slavonski Šamac su na graničnom prijelazu kontrolirali 51-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske za kojeg su posumnjali da upravlja osobnim automobilom pod utjecajem alkohola. Izvršenim alko-testiranjem očitana je koncentracija alkohola u organizmu od 2,03 promila. Alkoholizirani vozač je zadržan u policiji na otriježnjenju, te mu je izdan prekršajni nalog zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Pijani vozači ne predstavljaju samo opasnost za sebe, već i za sve one koje prevoze u svom vozilu, kao i za sve druge vozače i učesnike u saobraćaju. Struka kaže da količina alkohola u organizmu koja je utvrđena kod vozača N. D. predstavlja stanje teškog pijanstva. Više od tri promila alkohola u krvi dovodi do besvjesnog stanja, a od pet do osam promila čak može dovesti i do smrti.

Ranije je nevjerovatan slučaj zabilježen u Travniku kada je policija na magistralnom putu M-5 zaustavila vozača i izmjerila mu nevjerovatnih 5,5 promila alkohola u krvi. Slično se dogodilo i s vozačem M. B. koji je sa 4,5 promila alkohola u krvi izazvao saobraćajnu nesreću u Modriči. Među rekorderima je i O. L. (52) iz Posavskog kantona koji je vozio sa 4,91 promila alkohola u krvi. Saobraćajni stručnjaci tvrde da postoje tri stepena alkoholiziranosti, lako, teško i srednje pijanstvo.

Lako pijanstvo ili pripitost znači 0,5-1,5 promila alkohola u krvi. Posljedice su slabo pamćenje, pogrešno reagiranje, nekoordiniranost pokreta, smanjena oštrina vida, nejasne slike i oslabljen sluh.

Related Articles

Back to top button
Close