Novosti

VIDEO Usred javljanja uživo udario potres od 7.5, novinar jedva ostao na nogama

NOVINAR agencije Demirören Haber Ajansi izvještavao je uživo iz turskog Kahramanmarasa o posljedicama ranojutarnjeg potresa koji je pogodio jug ove zemlje i susjednu Siriju, a upravo kad se uživo javljao u program, udario je drugi potres magnitude 7.5 po Richteru (prvotno je bilo objavljeno da je magnituda 7.7). Među ljudima koji su iza njega sanirali ruševine zavladala je panika, dio ljudi skakao je s ruševina, a novinar je jedva ostao stajati na nogama.

Zbog položaja države na dva kontinenta, turska kultura je jedinstven spoj istočnjačkih i zapadnjačkih običaja i tradicija. Položaj zemlje između Europe na zapadu, središnje Azije na istoku, Rusije na sjeveru i Bliskog istoka na jugu, dao je Turskoj i veliku stratešku važnost.

Turska je demokratska, sekularna, unitarna, ustavna republika čiji je politički sustav 1923. utemeljio Mustafa Kemal Atatürk, nakon propasti Osmanskog Carstva poslije Prvog svjetskog rata. Od tada se politika države počela okretati zapadu, tako da je Turska danas članica mnogih zapadnih organizacija kao što su Vijeće Europe, NATO, OECD i OSCE. Turska je 2005. počela pregovore za članstvo u Europskoj uniji. Istovremeno država održava i pojačava svoje političke i gospodarske odnose s istočnjačkim zemljama.

Related Articles

Back to top button
Close