SLADIĆ DAO PROGNOZU ZA VIKEND: EVO KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE - Bn- novosti
Vijesti

SLADIĆ DAO PROGNOZU ZA VIKEND: EVO KAKVO NAS VRIJEME OČEKUJE

Snažan temperaturni i pritisni gradijent te položaj mlazne struje uzrokuju i izraženije sjeverno visinsko strujanje uz jači pritjecaj hladne zračne mase sa sjeveroistoka kontinenta, napisao je poznati bh. meteorolog Danas će u našoj zemlji preovladavati preteženo oblačno vrijeme. U Hercegovini uglavnom sunčano, uz postepeno naoblačenje. U večernjim satima u Bosni u nizinama se očekuje kiša, a u višim područjima i na planinama snijeg. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura od -4 do 2, na jugu do 5, a dnevna od 3 do 9, na jugu zemlje do 13 °C.

U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U večernjim satima se očekuje kiša, a u višim područjima susnježica ili snijeg. Jutarnja temperatura oko -3, a dnevna oko 3 °C. U subotu oblačno. U Bosni u nizinama se očekuje kiša ili susnježica, a na planinama snijeg. Jutarnja temperatura od -2 do 4, na jugu do 6, a dnevna od 3 do 9, na jugu zemlje do 13 °C. Slično vrijeme očekuje se i u nedjelju, s tim da će na jugu Hercegovine biti sunca. Slaba kiša ili snijeg su mogući ponegdje na istoku i jugoistoku Bosne. Jutarnja temperatura od -7 do -1, na jugu do 2, a dnevna od -4 do 2, na jugu zemlje do 8 °C.

Prvog radnbog dana sljedeće sedmnice u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini uglavnom sunčano. U centralnim i istočnim područjima Bosne je moguće povremeno provijavanje slabog snijega. Jutarnja temperatura od -7 do -1, na jugu do 2, a dnevna od -4 do 2, na jugu zemlje do 6 °C. O vremenskim (ne)prilikama koje su pred nama oglasio se i poznati h. meteorolog Nedim Sladić.On je prije dva dana uz objavljeni grafikon kratno napisao: “Borba titana. Zasad samo toliko”.Potom je u narednom postu na Facebooku dodao kako je (vremensku) “slagalicu trenutno jako teško složiti” te konstatovao kako je “pametno da se sa detaljima malo sačeka. Mnogo toga treba posložiti na jedno mjesto i dobiti smislenu cjelinu. I zbog toga sam prethodno rekao borba titana”.

U posljednjem objavljenom postu Sladić je donekle razjasnio ranije objave i najavio gdje će biti “samo hladno”, a gdje “živopisnije”.“Osa visinske doline istočnije od nas pa nećemo previše govoriti o padavinama u narednom periodu (što ne znači da ih neće biti u prolaznom i slabom obliku, najizglednije u istočnim, sjeveroistočnim i centralnim predjelima), ali snažan temperaturni i pritisni gradijent te položaj mlazne struje uzrokuju i izraženije sjeverno visinsko strujanje uz jači pritjecaj hladne zračne mase sa sjeveroistoka kontinenta.
I dok će kod nas biti “samo hladno”, nekih 1.000 km istočnije bit će “živopisnije” – uskoro ćemo gledati snijegom zavijane prizore crnomorskih područja Turske”, napisao je poznati bh. meteorolog.

Related Articles

Back to top button
Close