Politika

SAD VIŠE NEMA NAZAD “Rusija je sada u ratu sa NATO i EU”

Njemačka i SAD najavile su u srijedu da će poslati napredne borbene tenkove u Ukrajinu, nudeći ono što je jedan stručnjak nazvao ‘oklopnom udarnom snagom’ kako bi pomogli Kijevu da izađe iz borbenih zastoja dok ruska invazija ulazi u svoj 12. mjesec. Ta odluka je označila prvu fazu koordiniranog napora Zapada da osigura desetke teškog naoružanja, za koje su ukrajinski vojni zapovjednici rekli da će omogućiti protuofenzivu, smanjiti žrtve i pomoći obnoviti sve manje zalihe streljiva.

‘Tenkovi nisu namijenjeni za napad nego za odbranu’ Dužnosnik je branio američke i njemačke odredbe o tenkovima, rekavši da one nisu namijenjene napadu, već pomoć Ukrajincima da se brane. Rekao je: ‘Mislim da je ovaj posljednji razvoj događaja u smislu opskrbe oružjem samo evolucija situacije i načina na koji je Rusija počela pomicati rat u drugu fazu.’ Dodao je da Rusija vrši ‘neselektivne napade’ na civile i gradove, a ne više na vojne ciljeve.“EU ne želi eskalirati neprijateljstva, već ‘samo daje mogućnost spašavanja života i dopušta Ukrajincima da se brane od ovih barbarskih napada”, rekao je Sannino.

Rusija je sada ‘u ratu protiv NATO-a i Zapada’ i dovela je invaziju Ukrajine u ‘drugu fazu’, priznao je visoki dužnosnik EU-a, podižući zastrašujuću prijetnju globalnog sukoba. Dogovor koji ‘mijenja igru’ među zapadnim čelnicima da upumpaju sofisticirane tenkove u zemlju kako bi razbili invazijske snage Kremlja izazvao je bijes u Moskvi koja je zaprijetila eskalacijom rata izvan granica Ukrajine. Kako javlja Daily Mail, Stefano Sannino, glavni sekretar Europske službe za vanjsko djelovanje Europske unije, rekao je da će Vladimir Putin pojačati neselektivne napade na civile i nevojne ciljeve i uzvratiti Zapadu.Govoreći na konferenciji za medije u Tokiju u sklopu azijsko-pacifičke turneje, rekao je da je Putin ‘prešao s koncepta specijalne operacije na koncept rata protiv NATO-a i Zapada’.

Kremlj: Biden je mogao potaknuti primirje, a on upumpava oružje
U međuvremenu, Kremlj je danas rekao da SAD drži ključ za okončanje rata u Ukrajini, ali ga odbija upotrijebiti. Glasnogovornik Dmitrij Peskov optužio je Joea Bidena za ‘upumpavanje oružja u Ukrajinu’ dok je umjesto toga mogao potaknuti primirje.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close