Novosti

Schmidt vrlo oštar: Ovaj meč je moj. Ja sam tumač Dejtonskog sporazuma, a ne Dodik

“Nemam ja ništa protiv toga da RS i FBiH imaju neki svoj dan koji će slaviti. Mislim da se nekim naredbama odozgo ne može napraviti da nešto stvarno funkcioniše, to mora rasti odozdo, iz baze. Mislim da su u posljednje vrijeme stvari postale bolje i nadam se. Nije dovoljno pisati pisma i davati nekakve jake izjave kakve sam čuo iz Banjaluke ili od gradonačelnika Istočnog Sarajeva. Ali, nemojte podcjenjivati ni pitanje kandidatskog statusa BiH za EU. BiH mora prihvatiti evropske standarde i mi ćemo malo – pomalo raditi strpljivo na tome. Obećavam da imamo čitav niz ideja koje želimo provesti pa ćemo vidjeti kako će se to dalje razvijati. Vrlo sam ubijeđen da će sljedeći 9. januar izgledati drugačije. Nije bitno je li to 9. januar, 1. mart ili neki drugi dan”, kazao je Schmidt za N1.

Kazao je kako se informisao o manifestaciji u Istočnom Sarajevu te da na njoj nije bilo građana Istočnog Sarajeva već su ljudi stizali autobusima.“Nije bila toliko uspješna ta manifestacija. Razgovarao sam i s Majkama Srebrenice da postignemo da ne bude pogrešnih izjava. Znate da mogu biti ljubazan. ali i vrlo oštar. Neke stvari ću sigurno uraditi i moću uraditi”, poručio je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, gostujući u programu televizije N1, poručio je kako je “ubijeđen da će naredni 9. januar izgledati drugačije. “Znate da mogu biti ljubazan, ali i vrlo oštar. Neke stvari ču sigurno uraditi”, rekao je Schmidt za N1. Imao je i oštru i konkretnu poruku za Milorada Dodika koji se kontinuirano poziva na “izvorni” Dejtonski sporazum: “Ovaj meč je moj. Ja sam tumač (Dejtonskog sporazuma, op.a.), a Dodik je doživio u prošlosti šta se događa ako se ne pridržava Dejtonskog sporazuma. Ne zato što je Dejton sto posto optimalan. On je osnova za miran suživot i ja ga tumačim. I sve te priče o originalnom Dejtonu su dimne bombe – to mora naučiti”.

Savjetovao mu je da se odmakne od Putina te da je, prije nego ga je odlikovao, trebao vidjeti šta se događa u regiji. Spomenuo je i stav predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o 9. januaru.“Dodik trebao razmisliti i pogledati šta se događa u regionu prije nego odlikuje nekoga”
Govoreći o 9. januaru kazao je kako je to manifestacija koja nije u skladu s Ustavom i da je pravna država ta koja to mora objasniti.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close