Dodik: Njemačka je uvijek bila protiv Srba

Prema njegovim riječima, posljedice bi mogle da promijene ekonomski, socijalni i geopolitički položaj za Srbe.“Zbog toga je važna jedna stvar, koju moraju da urade Srbi, a to je da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja. Važno je da se kaže, `ako odbijamo, odbit ćemo zajedno, ako prihvatimo, moramo prihvatiti zajedno`. A to je važno samo zato da Srbija i Srbi ponovo ne bi bili podijeljeni. Šta god da se uradi, moramo da uradimo zajedno”, rekao je Dodik za RTRS.

Prema njegovim riječima, ako se odbija francusko-njemački plan, onda to mora da odbije vlast i opozicija, ali i društvo u cjelini.“Također, ako ga prihvatamo, onda to treba svi da uradimo”, dodao je Dodik.On je rekao da ključni problem gubitka Kosova i današnjeg statusa jeste trenutak kada su prethodne vlasti Srbije pristale da aranžman iz okrilja UN-a prebace u okvire EU.

Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uspio da pitanje Kosova iz gubitničke pozicije vrati na dnevni red i fokus interesovanja, te naglasio da Srbi moraju da budu jedinstveni i da se okupe oko pregovaranja. “Ono što mora da se ima u vidu jeste to da se sagledaju posljedice koje smo mogli da čujemo za Kosovo i Metohiju, a to je da će se prekinuti evropski put, da će se zaustaviti investicije, uvesti vize ponovo. To su ozbiljne posljedice”, napomenuo je Dodik.

“Već tada je obezbijeđena odluka da se mišljenje međunarodnog tribunala, a vezano za status Kosova i proglašenje nezavisnosti, proglasi nevažećim”, istakao je Dodik.S druge strane, kaže Dodik, razvoj ove situacije, koja se sada dešava, jeste percepcija tih naroda, koji, kako ističe, prihvataju Kosovo, zatim da su oni država i da imaju suverena prava na svom prostoru.“Zato danas Srbe tretiraju na sjeveru Kosova kao pobunjeničku grupu, a ne kao relevantan politički faktor. Sve skupa se usložnjava činjenicom da je došlo do sukoba između Rusije i Ukrajine, da su zapadnjaci nervozni. Decenijama ne uspijevaju neke stvari da riješe, guraju ispod tepiha. Sada su sve odjednom nešto htjeli da završe, s prijetnjama, kako oni to jedino znaju”, rekao je Dodik.

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *