Vučićev vanredni press: Predsjednik Srbije otkrio čime su mu zaprijetili ako ne prihvati sporazum o Kosovu

U samom planu nema eksplicitnog priznanja Kosova iako su prikrili činjenicu da postoji obaveza da se ne protivimo ulasku Kosova u UN. Oni su ga usvojili i time je taj plan postao de fakto pregovarački okvir – pojasnio je Vučić. Mene je veoma zabrinulo nešto što se neće dogoditi za tri dana, mjesec dana, ali hoće za možda šest mjeseci. Ja to nisam htio da krijem od naroda. Došla je petorka, i u drugoj rečenici koja mi je saopštena, rečeno je “morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora da bude prihvaćen, odnosno, defakto novi pregovarački okvir za put ka Evropi, suočićete se sa tri stvari – rekao je Vučić i naveo da su to:

1. Prekid procesa EU integracija

2. Zaustavljenje i povlačenje investicija

3. Sveobuhvatne mjere koje će nanijeti štetu Srbiji

Predsjednik Srbije je ranije danas prisustvovao sjednici Vlade Srbije, na kojoj je, kako je saopšteno, Vučić zatražio od članova Vlade punu posvećenost, marljivost, još žešći i snažniji rad u budućnosti.

Svi smo prethodnih dana vidjeli prvu verziju tzv. francusko-njemačkog plana, ali niko nije želio da govori o konteksu i onome sa čim se Srbija suočava. Kada gledate neki papir lako pronađete bezbroj zamjerki, a u ovom papiru nije lako pronaći bilo šta čime bismo bili oduševljeni. Naprotiv, rekao je večeras predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na vanrednoj konferenciji za medije. Činjenica da su promijenjene geopolitičke okolnosti, Evropa je u ratu, nema tolerisanja iskakanja u političkom smislu, žele da u svom dvorištu bude sve kako oni žele. Ovom oštrom istupu EU još je doprinijelo jer je kontekst takav da u prethodnim mjesecima, to je postalo jedan od najvećih problema za Srbiju jer nismo uveli sankcije i zbog incidenata koje je Kurti izazivao – rekao je Vučić.

On je naveo da je u Kurtijevo vrijeme dosad bilo 288 incidenata.  Oni traže sukob zato što žele da NATO uđe u sukob sa Srbijom, kako bi izbjegli formiranje ZSO. Podsjetiću, Srbima nije bilo dozovljeno da glasaju, pucano je u srpsku djecu jer su nosili srpske badnjake. Oni su osudili Srbiju zbog barikada, nisu željeli da čuju i razumiju zašto su Srbi sa Kosovom to uradili. Mi smo za njih krivi, jer su barikade izazvale nestabilnost, a ne šikaniranje Srba i oduzimanje prava Srbima. Oni su došli sa jednim planom, koji smo mi vidjeli prije 60 dana. Mi nismo učestvovali u pravljenju tog plana, niko nas ni oko čega nije konsultovao, oni su samo došli da ga predoče. Nigdje ništa nismo uradili, nikoga nismo napali, došli su i pokazali plan, a onda su 13. decembra sve zemlje članice prihvatile plan, čak i pet zemalja nepriznavača – rekao je predsjednik i naglasio

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *