Politika

PUCA SE NA KOSOVU Specijalci izgleda pucali na Srbe, ima povrijeđenih

Ured srpske Vlade za Kosovo saopštio je danas da su pripadnici kosovskih specijalca Rosu pucali na vozilo u kojem su se nalazila dva Srbina i teško ranili vozača. Kako javlja Beta, Miljan Delević je hitno prevezen u bolnicu u Kraljevu, nakon što je ozlijeđen u lijevu stranu prsnog koša i ima prostrijelnu ranu, dok je njegov suvozač Dušan S. prošao bez ozljeda. Pucnjava se dogodila oko 11.30 sati kod punkta na Bistričkom mostu, na magistralnoj cesti Kosovska Mitrovica-Leposavić. U priopćenju se navodi kako Ured srpske Vlade za Kosovo smatra da je punkt nelegalno postavljen te da Beograd od početka prisustva specijalaca Rosu na sjeveru upozorava da je njihov jedini cilj izazvati incidente i maltretirati Srbe.

Kosovo (albanski: Kosova, Kosovë, Republika e Kosovës; srpski: Република Косово; turski: Kosova) je djelomično priznata država u jugoistočnoj Europi. U veljači 2008. Skupština Kosova proglasila je Republiku Kosovo, koju je do 19. veljače 2022. priznalo 97[3] od 193 država članica UN-a,[4][5] te četiri ne-članice UN-a: Suvereni malteški vojni red, Republika Kina (Tajvan), iako Kosovo nije priznalo Republiku Kinu (Tajvan) te Cookovo Otočje i Niue. Kosovo se nalazi pod upravom EULEX-a od 2008. godine, a izvan nadzora Republike Srbije.

Od kolovoza 2006., Kosovo je bilo „entitet pod privremenom međunarodnom upravom“[6] kojem je glavni grad Priština (alb. Prishtinë). 17. veljače 2008. kosovska Skupština proglasila je neovisnost, uz jamčenje prava srpskog i ostalih manjinskih naroda koji ondje žive. Tu odluku Srbija nije priznala, dok su neovisnost Kosova uskoro priznale SAD, Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, većina država Arapskog poluotoka, Njemačka i druge zemlje, uključujući Hrvatsku.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close