Vijesti

“Postoji dovoljno argumenata da se Srebrenica odvoji od Republike Srpske”

Poslije velike ofanzive koju su vodila tri korpusa JNA iz Srbije od kraja 1992. i početkom februara 1993. godine, u Srebrenicu su stigle snage UNPROFOR-a.Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je usvojio Rezoluciju S/RES/819 kojom je uspostavljena UN sigurna zona Srebrenica i sporazum o demilitarizaciji je bio potpisan.Demilitarizacija je praktično značila samo razoružavanje branitelja Srebrenice, a ne i agresorskih snaga.Rezultat razoružavanja Srebrenice je da je u julu 1995. godine UN sigurna zona Srebrenica postala najveće stratište u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, gdje je preko 8.000 muškaraca, žena i djece bilo brutalno ubijeno.Poslije toga Dejtonskim mirovnim sporazumom počinitelji genocida su bili nagrađeni sa 49% teritorije Bosne i Hercegovine, takozvanim entitetom RS, u koga je bila uključena i stavljena pod njegov tzv. suverenitet i Srebrenica, čime su agresori nagrađeni vlašću nad žrtvama genocida u Srebrenici.

Dejtonski sporazum i entitet RS uspostavljen tim sporazumom je izgrađen na genocidu počinjenom u Srebrenici.Prema Povelji Ujedinjenih Nacija, iste su bile dužne da zaštite svoju članicu Republiku Bosnu i Hercegovinu od agresije i genocida, a ne da nagrade počinitelje genocida sa teritorijom države žrtve agresije.

Institut za proučavanje genocida Kanada (IGK) oglasio se povodom vijesti koja se pojavila proteklih dana u medijima – da će Srebrenica biti pretvorena u mjesnu zajednicu u sklopu opštine Bratunac.Saopćenje IGK-a pročitajte u nastavku ovog teksta.“Postoji dovoljno pravnih, političkih, naučno-istraživačkih, ali moralnih i ljudskih argumenata za izdvajanje Srebrenice iz manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Od vitalnog nacionalnog, bosanskohercegovačkog, bošnjačkog, državotvornog interesa je da se novi atak na Srebrenicu zaustavi.Najveća rana Bošnjaka i mjesto najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi nikada nije smjelo biti dato pod administrativno-političku nadležnost institucija koje su počinile u njoj genocid.Osnovni pravni, politički, naučno-istraživački, ali moralni i ljudski argument za izdvajanje Srebrenice iz bosanskohercegovačkog entiteta RS.Odbrambene snage Republike Bosne i Hercegovine u Srebrenici su od aprila 1992. do marta 1993. uspješno odolijevale agresiji od strane Savezne Republike Jugoslavije (Srbije i Crne Gore).Procjenjuje se da je u tome periodu 1.800 stanovnika Srebrenice, uglavnom civila, ubijeno na genocidnoj osnovi.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close