U Švicarskoj je zabranjeno da se pušta voda u WC-u nakon 22 sata

“Kad živite u stanu s više ljudi, morate da pustite vodu u toaletu, inače smrdi toliko da čak i muhe počnu da kašlju”, našalila se jedna od korisnica na servisu za postavljanje pitanja Quora, koja živi u iznajmljenom stanu u Švicarskoj te se nadovezala:

“U mojoj zgradi nije dopušteno da se muzika sluša glasno nakon 21 sat, razgovara na telefon osim u hitnim situacijama, proizvodi bilo kakva buka, pustiti pas da glasno laje, uključi mašina za veš i slično. Ali pustiti vodu u toaletu je nužnost.”

Popis zabranjenih aktivnosti u stambenoj zgradi obično je naveden u ugovorima o iznajmljivanju stana, a stanari su dužni da ih potpišu i slože se s njima prije nego što se usele. Na taj način niko se ne prisiljava da radi nešto s čime nije prethodno upoznat.

Niko ne može da vas spriječi da iskoristite toalet usred noći. Međutim, nakon obavljanja nužde zabranjeno je da pustite vodu u toaletu. Upravo je to slučaj ako živite u iznajmljenom stanu s tankim zidovima u Švicarskoj.

U većini pravilnika za stanare u stambenim zgradama u Švajcarskoj stoji da se treba poštovati kućni red i da se komšije ne smiju uznemiravati u periodu od 22 sata uveče do 7 sati ujutro.

Kućni red zavisi od zgrade do zgrade, a popis zabranjenih aktivnosti varira zavisno od debljine zidova u objektu, broju stanova i profilu stanara.

Na popisu zabranjenih aktivnosti mogu se naći mnogobrojne bučne aktivnosti kao što su građevinski radovi, slavlja, sviranje instrumenta ili usisavanje. Ako živite u zgradi s tankim zidovima, to može biti i puštanje vode u toaletu.

Na internetu kruže priče kako je to pravilo o zabrani puštanja vode u toaletu nakon 22 sata urbani mit koji nema mnogo veze sa stvarnošću, a pogotovo ako živite u stanu s više ljudi.

Švicarska Konfederacija ili Švicarska (lat. Confœderatio Helvetica, njem. Schweizerische Eidgenossenschaft, fra. Confédération suisse, tal. Confederazione Svizzera, retoromanski Confederaziun Svizerra) je savezna država u središnjoj Europi. Graniči s Lihtenštajnom i Austrijom na istoku, Francuskom na zapadu, Italijom na jugu i jugoistoku, te Njemačkom na sjeveru.Švicarska ima dugu tradiciju neutralnosti, ali i međunarodne suradnje i sjedište je brojnih međunarodnih organizacija. Confœderatio Helvetica je latinska inačica službenog naziva države, čime se izbjegava izbor između jednog od četiri službena jezika. Akronim CH se, među ostalim, koristi kao internetski nastavak.

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *