Vijesti

APOKALIPSA NA ISTOKU BIH Zastrašujući prizor dolazi sa Drine

Obilne padavine koje traju već nekoliko dana dovele su do porasta vodostaja Drine Zastrašujući prizor dolazi sa Drine. Hiljade kubika smeća pluta u blizini Višegrada, a postoji i velika opasnost da će pući lančanica koja drži ovaj otpad po strani. Obilne padavine koje traju već nekoliko dana dovele su do porasta vodostaja Drine, zbog čega su njene pritoke donijele veći broj smeća.

U videu koji je objavilo Udruženje građana “Eko Centar” Višegrad, vide se hiljade kubnih metara smeća.“U narednih nekoliko dana očekuju se velike padavine i veliki priliv vode, pa je pitanje da li će lančanica izdržati novi talas otpada i drvnih sortimenata”, napisali su iz Udruženja.Lančanica na Drini se nalazi na kilometar od Hidroelektrane Višegrad.

Da bi se odredio rizik od poplava i klizišta za stambeni sektor u BiH, bilo je potrebno osigurati odgovarajuću bazu podataka o urbanim područjima na nivou cijele zemlje, kao i segment izloženosti za utvrđivanje rizika od poplava i klizišta kojim su se određeni stručnjaci u našoj zemlji bavili.

To je urađeno kroz analize planiranja u okviru metodologije rizika od poplava i klizišta. U skladu sa preliminarnim rezultatima popisa stanovništva, domaćinstava i stanova iz 2013. godine, u Bosni i Hercegovini je evidentirano 1.617,308 stambenih jedinica.

Najveći broj stambenih jedinica nalazi se u izgrađenim naseljenim područjima, koja za sada obuhvataju oko 6.118 naselja, a najveći broj stambenih jedinica nalazi se na području Sarajeva i Banja Luke (14,29% ukupnog stambenog fonda u Bosni i Hercegovini).

Užasne poplave koje su zahvatile našu zemlju 2014. i 2021. godine su imale negativne i devastirajuće socio-ekonomske posljedice. Jasno je da kao takvo područje, koje prema svim klimatskim scenarijima treba očekivati sve češće i razornije poplave u narednim godina, a mi i dalje nemamo okvirni plan prema kojem bi se mogli mjeriti za takve buduće scenarije.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close