Vijesti

Nafta najjeftinija u posljednja dva mjeseca

Cijene nafte opale su danas na najniži nivo u prethodna dva mjeseca, odnosno za oko dolar po barelu, pošto je bojazan od pada potražnje u Kini nadvladala činjenicu da je globalno snabdijevanje stabilno.Brent nafta za isporuke u januaru pojeftinila je za 0,6 odsto i barel sada košta 87,1 dolar.Barel sirove nafte u SAD se prodaje za 79,4 dolara nakon pojeftinjenja za 0,9 odsto. Cijena za januar trenutno iznosi 79,68 dolara.Obje cijene su na najnižem nivou od kraja septembra i opadaju već drugu sedmicu uzastopno. U tom periodu, brent nafta je pojeftinila za devet procenata, a američka za deset.“Osim pada potražnje usljed restrikcuja u Kini zbog kovida, oporavak američkog dolara danas je takođe faktor koji utiče na cijene”, izjavila je Tina Teng, analitičar “CMC marketsa”.

Nafta (lat. petroleum; grč. petra (stijena) i lat. oleum (ulje)), kameno je ili sirovo zemno ulje, smeđezelena do smeđecrna obojena tekuća ili polučvrsta tvar specifične težine 0,82-0,94, koju većinom nalazimo u sedimentnim slojevima Zemlje, a rijetko i u metamorfnim i magmatske stijenama. Postoje i svjetlije i gotovo bezbojne vrste nafte.[1] To je vrlo složena smjesa različitih spojeva, pretežito ugljikovodika alkanskog, cikloalkanskog i aromatskog reda čiji se sastav mijenja od nalazišta do nalazišta.

Nafta se najviše koristi za pokretanje vozila (obično u obliku benzina i drugih derivata) te za dobivanje električne energije u termoelektranama. Također je značajna sirovina za mnoge proizvode (plastika, umjetno gorivo, razni razrjeđivači i ostale kemikalije). Industrija koja se bavi preradom nafte naziva se petrokemijska industrija.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close