Vijesti

Ruski brodovi na Jadranu: Što je Putinov razarač radio ispred Splita? Stalno smo ih pratili

Ne smijemo gajiti iluzije: ruska nazočnost je predodređena da ostane i poveća se. 31. srpnja Putin je potpisao dokument u kojem Mediteran označava kao strateški: on će biti temelj sukoba s NATO-om i Rusi će održavati stabilnu pomorsku silu. Posebno astertivni na Bliskom istoku i u Africi, gdje žele stvoriti bazu u Sudanu. Pokušat će se ponovno pokrenuti u Egiptu, Libiji i Alžiru. Ruska pozornost više nije samo na istočnom Mediteranu, već također u središnjem. Iz tog razloga, nakon onoga što se dogodilo u Jadranu, naredio sam promjenu naše pomorske sigurnosne operacije. Operacija “Sigurno more” sada je postala “Sigurni Mediteran” i ophodnja se proširila na cijelo područje, ne samo u područjima najbližima Italiji: to je jedini način da imate kontrolu nad situacijom – rekao je.

Nismo ih pustili ni trenutka. Sada ruski brodovi nisu više u Jadranu. Preselili su se u Jonsko more, rekao je načelnik stožera obrane Cavo Dragone, nakon što su tri broda ušla u Jadransko moru U proteklim tjednima tri su ruska vojna broda ušla u Jadransko more, a među njima su bili razarač Admiral Tributs, ali i špijunski brod Vasilij Tatiščev, piše Itamilradar. Talijanski načelnik stožera obrane admiral Cavo Dragone objasnio je za talijanski list ‘La Repubblica’ što se sve odvijalo u Jadranu te uvjerava kako su cijelo vrijeme Ruse imali na oku.

Moramo biti svjesni da će se vojna prisutnost Moskve u Sredozemlju povećati u nadolazećim godinama – istaknuo je te dodao kako je njihova mornarica pratila ruske brodove koji su uplovili u Jadran. Ruski brodovi u Jadranu sigurno nisu blokirali Otrantska vrata, pomorski promet se mirno nastavio. Bila je to patrolna akcija, kojoj se odmah suprotstavila akcija naše mornarice. Nije to bio sukob između NATO-a i Rusa ili između Amerikanaca i Rusa: u tim vodama nalazio se nosač zrakoplova “Truman”, koji međutim djeluje pod američkim zapovjedništvom. Protumjere su poduzele talijanske snage – pojasnio je Dragone.

Istaknuo je kako su mobilizirali najbliže jedinice koje su u to vrijeme bile angažirane u europskoj operaciji Irini, u misiji ophodnje NATO-a i u normalnom pomorskom nadzoru.Dvije fregate Fremm, najmodernije u našoj floti su krenule. “Bergamini” na ruski razarač “Admiral Tributs”; Marceglia prema Varjagu. Neprestano su ih nadlijetali avioni P72. Zatim je stigla i fregata “Libeccio”. Nismo ih pustili ni trenutka. Sada ruski brodovi nisu više u Jadranu. Preselili su se u Jonsko more – rekao je.Odgovorio je i na upit je li bio zabrinut zbog ovog manevra tako blizu obale.To je prilično rutinska aktivnost, usmjerena na položaj NATO snaga u odnosu na ukrajinsku krizu. Rusi su patrolirali, procjenjivali su reakciju američke flote. Bio je tu špijunski brod Vasilij Tatiščev koji je zadužen za analizu radarskih frekvencija. Pratili smo ih i proučavali njihove poteze. To su situacije u kojima nije jasno tko koga uhodi ili, kako se kaže u žargonu, tko koga zasjenjuje – kaže.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close