Vijesti

GRAĐANI KONAČNO MOGU ODAHNUTI! Cijene benzina idu dolje, evo koliko će koštati

Od idućeg tjedna očekuju se nove cijene goriva.To je danas u Sinju potvrdio i premijer Andrej Plenković.“Dobra vijest za vozače, dobra vijest je da pada cijena naftnih derivata”, rekao je premijer.Naime, od utorka će litra Eurosupera 95 koštati 11,30 kuna, što je 70 lipa manje od dosadašnjih 12,00 kn po litri.Pojeftinit će i eurodizel pa će sada litra biti na 12,14 kuna, umjesto dosadašnjih 12,80. Plavi eurodizel ide na 8,50 kuna sa 9,16 što je također smanjenje za 66 lipa.

Nakon što je inflacija dostigla najviši nivo u posljednjih 40 godina, prosječna cijena galona (3,8 litara) bezolovnog benzina dostigla je pet dolara (4,8 eura odnosno 1,26 eura po litru) Prosječna cijena goriva u SAD-u iznosi pet dolara po galonu, što je 60 centi više nego prije mjesec dana, dok se prošle godine gorivo prodavalo za 3,08 dolara Novi rekordan rast cijena goriva širom SAD-a stvara napetost za milione potrošača i privredu, otežavajući političke izazove sa kojima se suočava administracija predsjednika Josepha Bidena uoči novembarskih izbora na sredini mandata, prenosi Radio Slobodna Evropa pisanja svjetskih medija.

Nakon što je inflacija dostigla najviši nivo u posljednjih 40 godina, prosječna cijena galona (3,8 litara) običnog bezolovnog benzina u SAD-u dostigla je rekordno visokih pet dolara (4,8 eura odnosno 1,26 eura po litru), piše The Wall Street Journal. Cijene goriva su naglo porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu, jer su ionako male zalihe nafte još više iscrpljene i bez naznaka olakšanja.

To je dodatno umanjilo kućne budžete Amerikanaca koji su već pogođeni visokim cijenama svega – od proizvoda u radnjama do obroka u restoranima i putovanja avionom. Cijene energenata skočile su 34,6 posto u odnosu na godinu ranije, dok su cijene namirnica porasle za 11,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close