Vijesti

Osmani: Vučićev pokušaj da destabilizira Kosovo metodama Putina će propasti

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani, komentirala je na Facebooku tenzije sa Srbijom nakon što je vlada donijela odluku da se uklone srbijanske registarske oznake na automobilima.“Mjera reciprociteta nije usmjerena protiv bilo koga, već je u korist građana bez obzira na njihovu pripadnost. Stoga, pozivam srbijanske državljane u Republici Kosovo da ne padnu pod utjecaj beogradske propagande“, kazala je predsjednice Kosova.Istakla je kako kosovska policija i sve državne sigurnosne institucije rade da bi osigurale vladavinu prava i omogućile slobodu kretanja.“Koordiniramo i radimo neumorno sa našim međunarodnim partnerima. Vučićev pokušaj da destabilizira Kosovo služeći se metodama njegovog mentora Putina će propasti”, zaključila je Osmani.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u nedjelju Kosovo i zapadne zemlje koje podržavaju Prištinu da se “urazume” kako bi se izbjegli mogući sukobi nakon administrativnih odluka kosovske vlade koje Beograd osporava, a Priština ih vidi kao izraz suverenosti.Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni “ulazno-izlazni dokument”.Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srbijanske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.Reagirajući na te odluke, Vučić se u subotu sastao s predstavnicima kosovsklih Srba koji su iskazali zabrinutost i upozorili na moguće incidente u slučaju da Kosovo silom provede te odluke.Vučić je na izvanrednoj konferenciji za medije ocijenio da je situacija za Srbe na Kosovu “vrlo komplicirana” i da Srbija nikad nije bila “u kompleksnijoj i težoj situaciji nego danas”.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close