Vijesti

Treći dan invazije. Rusi krenuli u veliku ofenzivu, Zapad im uveo brutalne sankcije

TREĆEG dana ruske invazije na Ukrajinu vodi se teška bitka za Kijev, odjekuju eksplozije i čuje se pucnjava kako u gradu tako i u okolici. Najžešće borbe trenutno se vode u Vasilkivu, gradu 30 kilometara južno od Kijeva. Ruski predsjednik Vladimir Putin poziva ukrajinske oružane snage da preuzmu vlast u zemlji, dok istovremeno deseci hiljada Ukrajinaca pokušavaju pobjeći. Stanovnicima Kijeva je rečeno da pripreme Molotovljeve koktele, a predsjednik Volodimir Zelenskij prkosno se snimio na ulicama grada. Glavnim gradom danonoćno odjekuju eksplozije, a borbe se vode i u nizu drugih gradova.

Ključni događaji danas:
Treći je dan ruske invazije na Ukrajinu. Fokus je na borbama u Kijevu. Ruske snage ušle su jučer u predgrađe grada, odjekuju eksplozije, čuje se pucnjava u i oko grada
Zelenskij je demantirao da je napustio Kijev, javio se više puta i ljude pozvao na otpor
Vode se borbe na ulicama Kijeva, ali i u brojnim drugim gradovima
Ukrajinske vlasti tvrde da uspješno odolijevaju svim ruskim napadima, Rusi tvrde da su zauzeli Mariupolj.
U Kijevu je pogođena stambena zgrada
Pogođena je dječja bolnica, ima mrtvih i ranjenih
Zapad je uveo nove brutalne sankcije Rusiji, neke banke su izbačene iz SWIFT-a
Četvrti dan ruske invazije pratite na linku niže
> Granatiranja oko Kijeva, ubijeno dvoje djece. Upravo objavljeno: Rusi ušli uË™Harkiv

Zelenskij zahvalio Macronu na slanju obrambene vojne opreme Emmanuel Macron je oko ponoći nazvao ukrajinskog kolegu Volodimira Zelenskog koji mu je zahvalio na tome “što je odgovorio na traženje Ukrajine u vezi s obrambenom vojnom opremom”, priopćila je Elizejska palača. Francuska je u subotu odlučila povećati pomoć Ukrajini, napose u obrambenoj vojnoj opremi. Ukrajina je nedavno poslala francuskom ministarstvu obrane popis vojne opreme, napose za protuzračnu obranu, koja joj je žurno potrebna. Ukrajinski predsjednik je ujedno zahvalio Francuskoj na “njezinu doprinosu zajedničkim mjerama u vezi sa Swiftom”.

CNN javlja da je šestogodišnji dječak poginuo u unakrsnoj vatri na zapadu Kijeva ranije večeras. On je najmlađa žrtva rata do sada. CNN je citirao izvještavanje bolnice Okhmatdyt. U napadu je ranjeno i dvoje tinejdžera i troje odraslih. Putin je nezadovoljan, nailazi na žestok otpor i probleme, tvrdi Pentagon Rusija, koja je objavila da širi svoju ofenzivu na Ukrajinu, čini se “sve nezadovoljnija” zbog snažnog otpora ukrajinske vojske, ocijenio je Pentagon koji se sprema poslati ukrajinskoj vojsci dodatne količine oružja. Upozorenje građanima: Hitno zatvorite prozore Pogođeno je skladište nafte u Vasilkivu, na periferiji Kijeva. Kijevski dužnosnici sada su upozorili da zapaljeno skladište ispušta dim i otrovne pare te poručuju stanovnicima da dobro zatvore prozore.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close