Vijesti

Erdogan: U Gazi umire čovječanstvo i humanost, ja na nepravdu ne šutim

“Ako danas prešutimo napade na Al-Quds, znamo da će sutra red doći i na druge naše svete gradove. Oni koji začepe uši pred kricima nedužnih zbog izraelske tiranije, zapravo pripremaju podlogu za vlastitu katastrofu”, rekao je Erdogan. “Mržnja, sukobi i nasilje događaju se u većini mjesta na kojima su naši preci mirno živjeli u ozračju pravde i sigurnosti”, dodao je Erdogan, misleći na višestoljetno mirno doba tokom osmanskog upravljanja područjem današnjeg Izraela i okupiranih palestinskih teritorija. “Ako se mora platiti cijena da bismo se oduprli nasilju i progonu nevinih i zaštitili potlačene, nikada nećemo oklijevati da je platimo”, rekao je Erdogan. Izrael od 10. maja iz zraka i s kopna vrši napade na Pojas Gaze. Uprkos reakcijama iz svijeta, Izrael je nastavio žestoke napade na Gazu u kojoj živi oko dva miliona stanovnika. Najmanje 221 Palestinac je ubijen u tim napadima, uključujući 63 djece i 36 žena, a još 1.530 osoba je ranjeno.Na kraju je još podsjetio da  je Turska u protekle dvije decenije ostvarila veliki napredak na svim poljima.

Turska će nastaviti podizati svoj glas protiv nasilja i progona nevinih ljudi, poručio je u srijedu predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan. “U Palestini, pred očima svih, najsavremenijim teškim naoružanjem bivaju ubijeni na stotine nevinih ljudi, većinom djeca i žena. U Al-Qudsu, u Gazi nisu samo djeca ta koja umiru, tamo umire čovječanstvo i humanost”, rekao je Erdogan u obraćanju povodom obilježavanja 19. maja, Dana sjećanja na Ataturka i praznika omladine i sporta u Turskoj. “Govore ‘Erdogan ne bi trebao tako govoriti’. A šta sam trebao? Šutjeti? Mi na nepravdu, na zulum ne šutimo, najglasniji smo protiv toga”, dodao je, prenosi Anadolija. Kako je kazao, mnogi ipak samo nijemo posmatraju nasilje, zločine i tiraniju nad Palestincima i Gazom. “Međunarodne organizacije i države koje govore o demokratiji, ljudskim pravima, pravdi, slobodi i sigurnosti, nijemo posmatraju ovu tiraniju”, rekao je turski predsjednik te dodao da nije uvijek pravilo da je snažniji uvijek u pravu. “Turska je za uspostavljanje svijeta u kojem vjerujemo da će onaj koji je u pravu uvijek biti jači”, kazao je Erdogan.Poručio je također kako Turska ne može samo nijemo slušati krike nedužnih Palestinaca koji su izloženi brutalnim izraelskim napadima.

Maturirao je u islamskoj srednjoj školi Imama Hatipa, a nakon toga studirao je na Fauktetu ekonomije i komercijalnih znanosti Sveučilišta u Marmari, gdje je diplomirao 1981. godine. Također se bavio nogometom između 1969. i 1982. godine. Za gradonačelnika Istanbula izabran je na lokalnim izborima 27. ožujka 1994. godine. Zbačen je s položaja i osuđen na desetomjesečnu zatvorsku kaznu zbog recitiranja pjesme tijekom javnog obraćanja u vilajetu Siirt 1997. godine. Nakon manje od mjesec dana provedenih u zatvoru, Erdoğan je 2001. godine osnovao Stranku pravde i razvitka. Nakon godinu dana postojanja, AKP je postao najpopularniji politički pokret u Turskoj. Na općim izborima 2002. godine, AKP je dobio 34% glasova i gotovo dvije trećine zastupnika u Skupštini, na osnovi čega je obrazovana prva jednostranačka vlada od 1987. godine.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close