Zanimljivosti

Ukusne, zdrave i korisne: Evo zašto je dobro svaki dan dobro jesti mandarine

Osim što su ukusne i zdrave, postoji i nekoliko razloga zbog kojih mandarine treba jesti svaki dan. Mnogi obožavaju ovu voćku. Mandarine su bogate vitaminom C, štite naš imunitet u sezoni prehlada, pomažu nam u održavanju vitke linije i pri tome su jako ukusne. Mandarina za vitku liniju Kao idealna namirnica za jačanje imuniteta i vitku liniju preporučuje se i mandarina koja je sastavom slična narandži: obiluje vitaminima C i A, folnom kiselinom i kalijumom, a tu su i vitamini B grupe, kalcijum, magnezijum, cink, bakar i gvožđe, prenosi Ordinacija.hr. Snižava loš holesterol Istraživanja su pokazala da koža mandarina sadrži hranjive sastojke koje značajno snižavaju “loš holesterol”, objavljeno je u časopisu Diabetes.  Sok mandarine možete koristiti i u pripremi jela od tjestenine kao i u pripremi kolača. Isto tako, sok mandarine možete koristiti u pripremi jela s piletinom ili ribom.

Uzmite četiri kriške mandarine, odstranite sjemenke i izmiksajte u blenderu sa kašikom jogurta i kašikom meda. Nanesite na lice i vrat i ostavite neka djeluje 10 do 20 minuta.  Miris mandarine pomaže kod stresa, depresije i nervoze.  Konzumirajte u roku od sedam dana od dana kupovine. Sprječava gojaznost Naučnici sa Univerziteta Western Ontario otkrili su kako hranjiva supstanca skrivena u mandarinama sprečava gojaznost, nudi zaštitu od dijabetesa tipa 2 i ateroskleroze. Riječ je o bolestima koje su odgovorne za pojavu srčanog, ali i moždanog udara. Idealne za pripremu obroka Mandarina je namirnica koju možete koristiti i u raznim jelima, pogotovo svježim voćnim salatama.  Dobro operite lice, a masku možete koristiti dva puta nedjeljno ako imate masnu kožu i jednom nedjeljno ako imate suhu i normalnu kožu.

Popravlja raspoloženje Vjerovali ili ne, mandarine mogu popraviti vaše raspoloženje. Ovo ukusno i sočno voće pomaže organizmu da kontrolira razinu lošeg kolesterola i zaštiti srce. Osim toga, mandarina sadrži pektin, spoj koji sprječava rast razine šećera u krvi, a time i osjećaj gladi. Budući da produljuje osjećaj sitosti, preporučuje se svima koji se žele riješiti suvišnih kilograma. Mandarina je bogata vitaminom C, kalcijem, magnezijem, kalijem, cinkom, vitaminima B skupine i mineralima koji pozitivno djeluju na zdravlje mozga poboljšavajući njegove funkcije i doprinoseći boljem pamćenju i koncentraciji. Mandarina se među najotpornije agrume pre­ma hladnoći, pa se može bez teškoća uzgajati duž obale srednje i južne Dalmacije, na svim tlima, osim ako su osobito glinasta i glinasto-ilovasta.

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close